Ljepota

Da li znate – Šta sve uzrokuje masnu kožu?

Napisao admin

Masna koža je sjajna koža. Nju karakteriziraju grube pore i prištići. U ovom tipu kože, ulje za proizvodnju koje dolazi iz sebaceous žlijezda daje koži masni sjaj. Pore su proširene, a koža poprima grubi izgled. Kad govorimo o uzrocima to može biti nasljedno, trudnoća, razina hormona, vlaga i vrućina, prehrana te kozmetika koju koristimo.


lice (foto:cure.ba)

Zbog hormonskih promjena koje nasupaju u adolescenciji, masnu kožu je uobičajeno vidjeti kod tinejdžera, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Općenito, tokom trudnoće i menopauze kada dolazi do hormonske nejednakosti, također može poremetiti ravnotežu ulja i povećati aktivnost lojnih žlijezda.

Mnogi ljudi imaju masnu kožu samo u određenim područjima i suhu ili normalnu u drugima, to je stanje poznato kao mješovita koža. Kad stavljamo šminku, bilo bi dobro prije nanijeti antiseptičnu kremu koja smanjuje masnoću.

Kad govorimo o tretiranju masne kože tada je najbolje napomenuti, da masna koža traži čišćenje s toplom vodom i sapunom kako bi spriječili začepljenje pora. Potrebno je izbjegavati oštre proizvode te proizvode za kožu koji ju čine zategnutom i dehidriranom, teške kreme. Kod čišćenja najbolje se odlučiti za bezuljni ovlaživač, sapun bez umjetnih aditiva. Najbolje je probati očistiti lice s losionom za antibakterijsko čišćenje u kombinaciji s vodom bogatom mineralima. Prilikom čišćenja, masirajte lice vršcima prstiju, pomičući ih prema gore i prema van.

Za lice je isto tako dobro stavljati maske. Za masnu kožu probajte složiti masku od mulja ili gine, pomiješati s jednom žličicom zelene gline i jednom žličicom meda. Rasporediti je po cijelom licu oko očiju, pustiti da djeluje 15 minuta i zatim lagano isprati toplom vodom. Bilo bi dobro ponovitti dva do tri puta tjedno. Isto tako pomješajte limunov sok s vodom nanesite na lice i pričekajte da se osuši, zatim polako operite toplom vodom.

Ako se odlučite na dijetu, tada se trebate držati hrane koja obiluje proteinima, s manje šećera, soli i masti. Konzumirajte puno zelenog i svježeg povrća, puno tekućine. Izbjegavajte prženu hranu, šećer i čokoladu. Preferirajte radije kuhano s manje mesa. Dokazalo se da je nedostatak vitamina B2 jedan od uzročnika masne kože, pa probajte konzumirati hranu koja obiluje tim vitaminom, prenosi Savjetnica.

Znate šta se kaže: “U zdravom tijelu, zdrav duh”. U ovom slučaju i naše lice.

cure.ba

Komentari

komentara