Ljepota

OPREZ: Ne tuširate se svaki dan, ne perete kosu redovno: Evo šta radite svom tijelu!

Napisao H. H.

Sigurno vam se nekad desilo da vas prosto mrzi da odete da se istuširate.

Žene često preskoče i pranje kose – vežu rep ili punđu i ništa se ne vidi, jer se prvenstveno osvrću na estetsku stranu. Kada se umorni vratite iz izlaska u pola noći, skidanje šminke je nešto što proklinjete, uključujući i sebe zašto ste je uopšte stavili.

Ali, stručnjaci su objasnili šta može da vam se dogodi ukoliko preskočite sve navedeno – prenosi Womens Health.

“Ako poslije treninga ili kada se oznojite dugo ostanete u znojavim stvarima, može doći do ozbiljnih iritacija kože, kao i pojave modrica i ogrebotina – eto odakle pojave na koži za koje se ne sjećate kad ste ih dobili“, kaže doktorka Holi Filips. Ona ističe da to može dovesti i do razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko nekad baš nemate vremena da se istuširate, obavezno se presvucite!

 

Jedno istraživanje došlo je do poražavajućih rezultata – četiri od pet žena se ne tušira svaki dan! To nikako nije dobro za kožu, zato poslušajte savjete doktorke Holi Filips. Kada je riječ o treniranju, ona savjetuje da nikada ne preskačete kupanje, ali šta je sa kosom?

 

“Ako ne operete kosu svaka dva ili tri dana, na njoj će se neizbežno nagomilati masnoća i prljavština“, kaže stilista Džordž Rajlender i dodaje da takva kosa obavezno poprimi neprijatan miris i ružan izgled. Da li ste znali da preskakanje pranja kose izaziva njeno mršenje i brže cvjetanje krajeva?

 

Prihvatljivo vrijeme između pranja kose svakako je individualno i zavisi od tipa kose, ali sve preko 5 dana je mnogo. Sa druge strane, ako zaspite sa šminkom ponekad, to neće imati velike štetne posljedice, izuzev nagomilavanja mrtvih ćelija kože – objašnjava Adrijana Martino, doktor estetske i laserske hirurgije.

 

“Ako praktikujete spavanje sa šminkom malo češće, pogotovo stalno, nemojte se začuditi ukoliko vam koža prije vremena ostari. To se dešava jer zbog šminke koža ne može da se oporavi i izgradi nove ćelije, a odbaci mrtve, usljed čega se pojavljuju bore i koža postaje tamnija“, istakla je ona.

 

Noću se koža aktivno obnavlja, a ako joj tada zatvorite pore, vrlo vjerovatno ćete uskoro primjetiti mitisere i gnojne bubuljice. Maskara vam možda ne izgleda opasno, jer se nanosi samo na trepaviceekskluziva.ba, ali spavanje sa njom ima užasne posljedice – možete ostati bez trepavica,piše ekskluziva.ba

 

 

Komentari

komentara