Kuća i hrana

Recepti – Američka pita

Napisao admin

Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće.


Američka pita (Foto: Cure.ba)

Način pripreme
U zdjelu staviti brašno, šećer i so.

Dodati tanko isječene kriške maslaca, mlijeko i aromu vanilije.

Smjesu miješati viljuškom dok se ne sjedini.

Napraviti jufku od smjese. Mozete pri pravljenju jufke dodati malo brašna.

Prepoloviti na dva dijela.

Prvom polovicom obložiti unutrašnjost(dno i zidove) silikonskog kalupa.
Debljina tijesta bi trebala biti oko 3mm.

Držati u frižideru sat vremena.

Drugu polovicu razviti u kvadrat debljine 3mm. Držati u frižideru sat vremena.

Izvaditi prvu polovicu. Tanko premazati jajem(prethodno umućenim)unutrašnjost(dno i zidove).

Poredati listove jabuke.

Posuti šećerom i pudingom(prašak) od vanilije.

Poredati višnje i maline.

Posuti šećerom i pudingom (prašak) od vanilije.

Izvaditi drugu polovicu. Isjeći na trakice sirine 1cm.

Obloziti ivice kalupa.

Redati trakice kao na slici(redati na slijedeci način-trakica(1 cm)-razmak(1,5-2cm)-trakica-razmak-trakica-itd., preko toga ponoviti postupak tako da šupljine budu u obliku baklave(romba)).

Trakice tanko premazati jajem.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.

Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće.

cure.ba

Komentari

komentara