Kuća i hrana

Popravite kvalitetu prehrane – Zdrav tanjir ne mora biti i skup!

Napisao admin

Iako se čini da je nemoguće jesti zdravo i jeftino, uz malo planiranja i organizacije moguće je znatno popraviti kvalitetu prehrane.


Hrana (Foto: Cure.ba)

Tako bi barem 2 puta sedmično u prehranu valjalo uvesti ribu. Srdelice i pastrmka nisu skupe, a obiluju visokovrijednim proteinima, omega-3 masnim kiselinama i brojnim mineralima.

Nadalje, valja kupovati cjelovite žitarice poput primjerice ječma. Ječam je nepravedno zapostavljena žitarica u našoj prehrani, a osim što je izuzetno povoljna, osigurava mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i fitohemikalija. Istina je da pripremanje jela od cjelovitih žitarica, poput ječma iziskuje znatno više vremena i truda, no korist od njihove konzumacije je neizmjerna.

Pri odabiru voća i povrća, preporuka je da birate sezonsko i lokalno uzgojeno, jer je ono u pravilu i jeftinije. Nije loša ideja i u teglicama uzgajati vlastite začine i povrće poput npr. cherry paradajza. Investicija je minimalna, a nagrada je svježa, sigurna i nutritivno bogata namirnica.

Za pravilnu prehranu uz ograničen budžet potrebno je imati na umu da nam je dnevna potreba mesa koliko stane u naš dlan, stoga je važno i kontrolirati porcije. Na taj način riješit ćete se više problema – hrana se ne baca, manje se troši na nju, a ujedno se bespotrebno ne opterećuje organizam.

cure.ba

Komentari

komentara