Kuća i hrana

Stručnjaci preporučuju – Zdrav i pravilan doručak

Napisao admin

Jedna od najbitnijih stavki koja se tiče pravilne ishrane odnosi se na to da ona treba da bude raznovrsna, ali i redovna.


Doručak (Foto: Cure.ba)

SZO preporučuje pet obroka dnevno, tri glavna i dve užine. Svi obroci su važni, ali je doručak ipak najvažniji obrok u toku dana. Nakon buđenja, pred nama je ceo dan tokom kojeg ćemo morati da budemo fizički aktivni, a za to je neophodna energija.
Metabolizam je ujutru najbrži, što znači da, ukoliko u to doba ne unesemo hranu u organizam, naše tijelo počinje da pati. S druge strane, oni koji izbegavaju doručak ili tvrde da preko dana ne stižu da jedu, uglavnom to nadoknade u večernjim časovima, što je najpogubnija moguća varijanta. Doručak bi trebalo da predstavlja kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti. Poželjno je da bude “jak” i obilan, ali istovremeno i zdrav.

1. U čašu nemasnog jogurta sa 1% mliječne masti stavite pet kašika ovsenih pahuljica.

2. Isjeckanu jednu breskvu stavite u blender, dodajte čašu nemasnog jogurta i sami napravite voćni jogurt. U to dodajte ovsene pahuljice.

3. Integralna kifla i čaša nemasnog jogurta.

4. Uzmite dva parčeta crnog hljeba ili integralnu kiflu, na to stavite parče nemasnog sira, “zasladite” sa malo paradajza i krastavaca.

5. Pet kašika žita kuhanog na vodi pomiješajte sa desetak zrna sirovog badema i pet suhih šljiva, i sve to prelijte sa pola šolje nemasnog mlijeka.

cure.ba

Komentari

komentara