Kuća i hrana

Zbogom, plastika! Ovo je novi hit za posluživanje hrane na roštiljima

Napisao H. H.

Umjesto plastičnih tanjira i čaša uskoro bi na svojim roštiljima i zabavama mogli koristiti potpuno prirodne i biorazgradive tanjure od lišća banane. Oni su dovoljno čvrsti da podnesu i vruću i masnu hranu.

Banane su svima jedno od omiljenog voća, a da li ste znali i da je njihovo lišće iskoristivo?

U historiji u mnogim azijskim krajevima služilo je kao površina za pisanje. Koristi se za kuhanje i serviranje hrane u mnogim tropskim i subtropskim podnebljima, u religijskim ceremonijama u Hinduizmu i Budizmu… Pa čak i za gradnju krova i ograda. Da, toliko su čvrsti, piše “Punkufer“…

Postoji još jedna način korištenja lišća banane, a polako, ali sigurno on pronalazi put prema sve širokoj upotrebi. Tako bi umjesto plastičnih tanjira i čaša uskoro na svojim roštiljima i zabavama mogli koristiti potpuno prirodne i biorazgradive tanjire od lišća banane. Oni su dovoljno čvrsti da podnesu i vruću i masnu hranu.

Jedna njemačka firma, “Leaf Republic”, krenula je u proizvodnju ekoloških tanjira. Proizvedeni su isključivo od lišća, a ovo lišće ponovno izraste 3 puta godišnje, a tanjiri se mogu razgraditi potpuno u kompostu.

Na Kickstarteru možete pogledati njihov projekat, a u ovom videu kako izgleda nastanak potpuno prirodnog, biorazgradivog tanjira.

Komentari

komentara