Kuća i hrana

Hrana i koža – Šta jesti za zdravu i prekrasnu kožu

Napisao admin

Za lijep, zdrav i mladolik izgled kože ključna je pet elemenata – pročitajte, koji su to i gdje ih možemo pronaći?!


djevojka (foto:cure.ba)

 Čak i najskuplje kreme neće vam pomoći da imate lijepu kožu, ako ne pazite kako i što jedete. Za zdravlje kože, a time i njezin lijep izgled, pet je glavnih elemenata.

 

1. LIKOPEN. Likopen povećava prirodnu obranu kože od UV zraka i pomaže u spriječavanju opeklina od sunca i štetnog djelovanja UV zraka na kožu i potkožno tkivo. Smješten je u crvenoj hrani, poput paradajza i proizvoda od paradajza, crvenom grejpu i lubenici.

 

2. VITAMIN A. Nedostatak vitamin A uzrokuje suhoću, osjetljivost kože, upale i akne. Ima ga puno u jetricama, maslacu i žumancetu. Za kožu je vrlo koristan kao beta-karoten, kojeg tijelo pretvara u vitamin A, a njega nalazimo u žutom i narandžastom povrće poput mrkve, kelerabe i slatkog krumpira.

 

3. VITAMIN C. Vitamin C igra veoma važnu logo za sintezu kolagena, koji je neophodan kako bismo imali glatku, podatnu, zategnutu i kožu  bez bora, a on je, također, i vrlo koristan antioksidans. Imaju ga agrumi, jagode, kivi, dinja, brokule, papaja, i mango.

 

4. VITAMIN E. Vitamin E je važan za kožu jer pomaže u njezinoj obnovi, te smanjuje štetni učinaka vanjskih čimbenika na kožu. On je također najvažniji antioksidant za kožu koji ‘hvata’ slobodne radikale i usporava starenje kože. Vitamin E se nalazi u orasima, pšeničnim klicama, jajima i kukuruzu.

 

5. ESENCIJALNE MASNE KISELINE. Masne kiseline su sastavni dio staničnih membrana koje djeluju kao antioksidansi i pomažu u transportu kisika iz crvenih krvnih stanica u tkivima. Omega-3 masne kiseline nalaze se u ribama poput lososa, tune i pastrmke, te u lanenom ulju, a omega-6 ima u gotovo svim biljnim uljima.

cure.ba

Komentari

komentara