Kuća i hrana

Koliko jaja smijemo jesti?

Napisao H. H.

Jaja su u većini porodica omiljeni doručak. Osim što su jeftina, brzo se pripremaju, bogata su proteinima, zbog čega su idealna za sve koji paze na prehranu. No koliko je jaja sedmično previše i je li zaista zdravo jesti ih svaki dan?

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje – svima nam je dobro znana pjesmica, a jaja su mnogima i omiljena večera. Bilo da je riječ o kajgani s dodacima, jajima na oko s avokadom ili možda o oblak jajima, vole ih i veliki i mali.

Osim što su vrlo ukusna i brzo se spremaju, jaja su bogat izvor proteina te većinom sadrže vodu, pa su i kalorijski prikladan obrok za one koji vode računa o reduciranoj prehrani.

Proteini i voda najvažnije su tvari u organizmu te su ključni za razvoj tjelesnih tkiva, posebno mišića, koji se hrane proteinima, zato možemo reći da jaja daju snagu.

Prema tvrdnjama autorice knjige „The Small Change Diet“ Keri Gans, normalno je konzumirati karton jaja sedmično.

– Za odraslu osobu dva jaja na dan su uredu – kaže Gans.

Ali dodaje kako je potrebno voditi računa o cjelokupnoj prehrani i paziti da reducirano unosimo zasićene masne kiseline.

– Dvoje jaja na dan je zdravo, ali ako preferirate kajganu sa sirom, onda je vaš unos zasićenih masnoća i kalorija mnogo veći – izjavila je Gans.

Umjesto da jaja pospete sirom i uz njih se počastite nekim suhomesnatim proizvodom, svoj idući doručak pripremite promišljeno. Na nekoliko kapi maslinovog ulja ispecite jaja po želji i uz njih poslužite nekoliko kriški avokada, salatu te krišku hljeba od cjelovitog zrna. Dobili ste doručak bogat zdravim mastima, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima za energiju koja će vam trebati za početak dana.

Komentari

komentara