Kuća i hrana

Da li ste znali – Nezdrava hrana, koja je zapravo zdrava

Napisao admin

Mnoge namirnice, sasvim neopravdano, imaju prilično lošu reputaciju. Ako volite kikiriki puter, krumpir, čokoladu ili jaja, ova će vas vijest obradovati. Sva ta hrana puna je zdravlja, nego što se misli.


Krompir ( Foto: Cure.ba )

KIKIRIKI PUTER. Mnogi vjeruju da je puter od kikirikija sama mast i kalorije. No, istraživanja  pokazuju, da njegovo konzumiranje, u umjerenim količinama, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

AVOKADO. Slična je priča i sa avokadom. On sadrži zdrave masti koje vašem tijelu trebaju na redovnoj osnovi, tako da ne ga ne trebate izbjegavati. U umjerenim količinama, avokado će također povoljno djelovati na vaše srce, te spriječiti nastanak nekih vrsta raka.

KAFA. Iako mnogi ljudi vjeruju da kafa nije baš najbolja za naše zdravlje, istina je suprotna. Naravno, u umjerneim količinama, i bez dodavanja previše šećera ili šlaga.  Umjesto običnog mlijeka, koristite obrano ili sojino mlijeko.

SOK OD GROŽĐA. Iako je poznato da sadrže velike količine šećera, poznato je da on ima blagotvorni efekat poput crnog vina. Grožđe je puno antioksidanata, a brojne studije pokazuju da snižava krvni pritisak, te sprečava proces starenja. No, kao i u crvenom vino i u soku od grožđa treba uživati umjereno.

KRUMPIR. Krumpir je također često nepravedno osuđen. Iako ga najčešće konzumiramo prženog i masnog, ukoliko promijenimo način pripreme, krumpir će nam ponuditi mnogo više. On je vrlo bogat vitaminom C, magnezijem, bakrom i kalijem.

JAJA. Jaja su, također, jedan od onih namirnica koje imaju više pozitivnih nego negativnih karakteristika. Izvrstan su izvor proteina, željeza i B2, B12 i vitamina D. Uživajte u njima za doručak, kako bi vas zasitilo, pa i narednim satima, prema tome, ćete imati potrebu unijeti manje kalorija.

ČOKOLADA. Slatka i neodoljiva, čokolada štiti naše srce i snižava holesterol. Kada osjetite da trebate nešto slatko, priuštite si slobodno dva reda čokolade na dan.  To će vam biti odlična poslastica, a istovremeno ćete učiniti nešto korisno za svoje zdravlje.

cure.ba

Komentari

komentara