Kuća i hrana

Recepti – Klepe

Napisao admin

Isprobajte…


Klepe ( Foto: cure.ba )

Sastojci
500 g     Brašna
2           Jaja
500 g     Mljevenog mesa
1 glavica Crvenog luka
2-3 režnja Bijelog luka
1 šolja     Kiselog mlijeka ili pavlake
Malo soli i bibera
Masnoća
1 kašičica     Aleva paprika

Recept
1. Zakuhajte tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razvijte deblju jufku i isijecite je na kvadratiće.

2. Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremite fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta stavite fil, pa ga presavijte tako da dobijete trouglasti oblik.

3. U dublju posudu stavite vodu da prokuha, pa je posolite i u nju lagano stavljajte klepe. Kuhajte dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vadite ih iz vode i redajte u vatrostalnu posudu.

4. Zagrijte pećnicu na srednju temperaturu pa u nju stavite klepe da se zapeku. U međuvremenu usitnite bijeli luk te ga pomiješajte sa kiselim mlijekom.

5. U tavi zagrijte masnoću dok ne počne da cvrči, pa i nju dodajte u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta prelijte gotove klepe i poslužite.

Prilikom serviranja ukrasite pavlakom.

cure.ba

Komentari

komentara