Kuća i hrana

SLOBODNO JEDITE – Srušen još jedan mit: Tjestenina ne deblja!

Napisao admin

Tradicionalne 'nezdrave namirnice', maslac, sol, jaja, sve se više 'iskupljuju' u novim istraživanjima. Po rezultatima jednog od njih znanstvenici upućuju na to da nema potrebe da izbjegavamo ni tjesteninu


Foto:arhiva

Rijetko se pronalazi namirnica koja se tako preuveličano demonizira u raznim dijetama kao što je tjestenina, ali novo istraživanje pokazuje da, u pravim okolnostima, ona uopće ne deblja.

Štoviše, pasta može pomoći u održavanju zdrave težine, ustanovili su talijanski znanstvenici u studiji u kojoj je sudjelovalo više od 20 tisuća ispitanika. Posljednjih godina zbiva se prava revolucija kad je u pitanju hrana. Tradicionalne ‘nezdrave namirnice’, maslac, sol, jaja, sve se više ‘iskupljuju’ u novim istraživanjima. Po rezultatima jednog od njih znanstvenici upućuju na to da nema potrebe da izbjegavamo ni tjesteninu.

Istraživači s instituta ‘Neuromed’ su u studiji objavljenoj u časopisu ‘Nutrition&Diabetes’ pojasnili da tjestenina, ali samo ako je dio zdrave mediteranske prehrane, može čak i pomoći pri gubitku težine.Popularno je mišljenje da tjestenina nije primjerena ako želite smršavjeti i neki je ljudi ne žele na tanjuru,kaže jedna od znanstvenica Licia Iacoviello.

Nakon ovog istraživanja, možemo reći da to nije ispravno. Tjestenina je temeljni sastojak mediteranske tradicije i nema nikakva razloga da je izbjegavamo u prehrani, dodala je. Iacoviello i njezini kolege u istraživanje su uključili nešto više od 14 tisuća ljudi iz moliške regije i nešto manje od devet tisuća iz drugih dijelova Italije. Sudionike su detaljno ispitali što jedu, kada i gdje jedu i u kojim količinama. Uzeli su u obzir veličinu porcija, te visinu, težinu, opseg struka i bokova ispitanika.

I ne samo da studija nije pokazala vezu između tjestenine i nezdrave težine, nego baš suprotno, tjesteninu su više jeli oni mršaviji. Umjereno konzumiranje tjestenine u sklopu mediteranskog načina prehrane dobro je za zdravlje. To je poruka koja proizlazi iz naše studije, rekla je Iacoviello. Mediteransku prehranu čini hrana bogata složenim ugljikohidratima i vlaknima, poput mahunarki, žitarica, sira, maslinova ulja, rajčice, češnjaka i ribe, prenosi Hina.

depo.ba

Komentari

komentara