Kuća i hrana

Oprez s aluminijskom folijom! – Pripremate hranu u aluminijumskoj foliji? Evo šta morate da znate…

Napisao admin

Budite oprezni kada koristite aluminijumsku foliju u pripremi hrane.


Foto:arhiva

Aluminijum je treći najrasprostranjeniji element u Zemljinoj kori, pa smo mu tako svakodnevno izloženi putem hrane i vode. Problem leži u činjenici da je aluminijum vrlo poznat neurotoksin koji se sve češće povezuje s Alchajmerovom bolešću, te se zadržava u mozgu i kostima. Iako još uvek nije naučno dokazano da je aluminijum direktan uzročnik Alchajmera, istraživači navode kako se ta veza ne sme ignorisati.

Dobra vest je da zdrave osobe mogu bez problema da prerade manje količine aluminijuma. Međutim, kod osoba koje imaju problema s bubrezima organizam se teže rešava aluminijuma koji se može nataložiti i izazvati velike probleme.

Zašto je kuvanje s aluminijskom folijom opasno?

Kada je hrana zamotana u aluminijumsku foliju i zagreva se tokom procesa kuvanja (na primer na roštilju ili u pećnici) aluminijum koji se u njoj nalazi razbija se i završava u vašoj hrani. Istraživači su otkrili da u nekim slučajevima količina aluminijuma koji završi u hrani premašuje siguran nivo koji je postavila Svetska zdravstvena organizacija, a koja iznosi 1 mg aluminijuma na 1 kilogram naše telesne težine. Kako se temperatura, kiselost namirnica i vreme pripreme jela povećavaju, tako raste i količina aluminijuma koja se ispušta tokom pečenja, a postoji i opasnost da ćete slučajno pojesti komadiće folije koje su se možda zadržale na hrani.

kurir.rs

Komentari

komentara