Kuća i hrana

Vjeruju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda! – Bošnjačko žensko udruženje ZemZem iz Ljubljane napravilo je najveću i najtežu baklavu na svijetu

Napisao admin

Komade baklave teške 310 kilograma i duge 18.75 metara građanima su dijelili glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Zoran Janković, a dobrovoljni prihodi od akcije u sklopu tradicionalnog festivala bosanske hrane namijenit će se gradnji ljubljanske džamije.


Foto: arhiva

Na festivalu je podijeljeno i više stotina litara kafe kuhane u golemoj džezvi koja je prije nekoliko godina također ušla u Guuinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

– Prava baklava treba upiti agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi cijeli, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad postane sočna – kazala je Amina Agić iz udruge ZemZem.

Organizatori vjeruju da će Guinnessov odbor priznati novi rekord iako priznaju da Guinness propisuje da slastice moraju biti napravljene u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan golemi kolač, kako je nastala njihova golema baklava, prenosi Fena.

Orijentalna poslastica od oraha i meda koja je u bosansku kuhinju ušla u vrijeme osmanske vladavine vrlo je popularna na cijelom području zapadne i srednje Azije, pa čak i u Kini, gdje je u pokrajini Xinjiang stoljećima prisutna u kuhinji ujgurske manjine.

technonovosti.com

Komentari

komentara