Kuća i hrana

Mlada majka umrla zbog pretjeranog konzumiranja proteinskih napitaka

Napisao H. H.

Meegan Hefford majka dvoje djece umrla je u 25. godini iako je bila u formi i pazila na ishranu. Meegan je redovno pila i proteinske napitke, no niko nije znao da oni za nju mogu biti smrtonosni.

Naime, Meegan je bolovala od poremećaja ciklusa ureje, što znači da je dijeta s proteinima uzrokovala nakupljanje amonijaka u krvi i akumulaciju tekućine u mozgu, što je na kraju dovelo do oštećenja mozga, prenosi “Klix“.

Njena majka Michelle dobila je poziv od liječnika da je Meegan pronađena u nesvjesnom stanju u svom domu. Dva dana kasnije dobila je vijest da je njena kćerka umrla.

Kazala je kako se opsjednutost njezine kćerke fitnesom pokazala smrtonosnom, te se nada kako će Meeganina smrt poslužiti kao upozorenje drugima.

“Bila sam ponosna što je moja Meegan dane provodila u teretani i vodila računa o svom zdravlju. Sa samo 18 godina Meegan je ostala trudna. Pružila sam joj podršku. Ubrzo se udala za svog partnera Michaela. Kada se rodila Alexa, Meegan se ubrzo vratila u teretanu”, ispričala je Michelle.

Dodala je da je bila sretna što se polako vraćala svojim treninzima i bila iznenađena koliku težinu njena kćerka može podići. Činilo joj se da Meegan ima savršen život. Dvije godine poslije rodila je sina Liama. I tada se kako tvrdi Michelle sve promijenilo.

“Megan je pretrpila postporođajnu depresiju. Dobila je lijekove no zbog njih se udebljala. Budući da je mrzila biti debela počela je vježbati. Nekoliko mjeseci poslije njena ljubav prema fitnesu prerasla je u opsesiju. Kada joj ne bih mogla pričuvati djecu Meegan bi se uspaničila, trenirala je svaki dan dva sata”, kazala je Michelle.

Da bi uspjela u potpunosti transformisati svoje tijelo počela se baviti bodybuildingom, a njena dijeta bila je sve ograničenija. Jela je samo piletinu, crveno meso, bjelance i ponekad povrće na pari. Uz sve to uvijek je pila i proteinski shake. Slatko je izbjegavala.

“Jednog jutra primijetila sam da joj se ruke tresu. Rekla sam joj da previše trenira, no ona je bila odlučna. Sljedećih dana osjećala se iscrpljeno. Predložila sam joj da preskoči nekoliko dana teretanu. Odvela sam djecu na kampiranje kako bi se Meegan mogla odmoriti. Na putu do kampa dobila sam poziv od liječnika koji mi je rekao da je Meegan pronađena u nesvjesnom stanju”, kazala je njena majka.

Dva dana poslije Meegan je umrla. Naime, Meegan je patila od poremećaja ciklusa ureje, zbog kojeg je proteinska dijeta uzrokovala nakupljanje amonijaka u krvi.

“Tijelo nije moglo ukloniti štetne tvari koji su pronađeni u proteinskim shakeovima koje je svakodnevno konzumirala. Amonijak joj je došao do mozga i uzrokovao nepovratno oštećenje. Mnogo proteinskih napitaka i opasna dijeta ubili su Meegan”, kazala je Michelle.

Meegan je umrla u dobi od 25 godina, a njeni organi su donirani. Njena tragična smrt spasila je četiri života.

“Od njene smrti prošlo je dvije godine, jedina utjeha je što su njeni organi spasili druge živote. No njena smrt se nije smjela dogoditi. Mislim da bi trebali postojati stroži propisi o prodaji proteina u prahu i dodatke prehrani. Samo certificirani nutricionisti bi trebali nuditi savjete o dijetama, treneri nikako”, kazala je Michelle čiji je cilj da potakne ljude da prije nego li se upuste u neku dijetu, savjet potraže i kod svog ljekara.

Proteinski prahovi često sadrže skrivene hemikalije. Mnogi sadrže male količine olova, arsena, kadmija, žive, pesticida i drugih tvari, koje, ako se konzumiraju u prevelikim količinama mogu izazvati čak i rak.

Ljekari preporučuju povećavanje količine proteina ishranom ili da ako trebate praškasti dodatak, pažljivo provjerite sastojke proizvoda prije nego što ga uvrstite u svoju prehranu.

Komentari

komentara