Kuća i hrana

Šta sve može obična kuhinjska so?

Napisao H. H.

Kuhinjska so ima mnogo korisnih namjena, osim da začinite vaš ručak ili dobro posolite paradajz salatu. Ovaj mineral vam može zamijeniti neka jako skupa sredstva, uštedeti vrijeme i olakšati život.

Sprječava voće i povrće da potamni

Ako potopite voće i povrće u blago posoljenu vodu dok kuhate, spriječićete ih da potamne.

Savršeni piling

So je savršena za skidanje mrtve kože, zato je vrlo popularan sastojak svih skupih pilinga koje kupujemo kod kozmetičara.

Umiruje svrab

Šta god da vas je ujelo, obloga natopljena u slanu vodu, ohladiće kožu, umanjiti svrab i smiriti iritaciju.

Dobra je za čišćenje kuhinje i uklanjanje neprijatnih mirisa iz odvoda

Napravite pastu od soli i vode i time ribajte sudopere i tiganje, biće kao novi. Ostatak paste prokuhajte u vodi i sipajte u odvod, to će ukloniti neprijatne mirise.

Gasi vatru

So je idealna za gašenje zapaljene masnoće, jer nju nikako ne smijete gasiti vodom, od vode će se samo proširiti. Takođe je možete koristiti i da ugasite roštilj bez dima.

Produžava trajanje stvari

Sunđeri, četkice za zube i pegla će vam duže trajati i bolje služiti uz slani rastvor. Potopite stare sunđere u slani rastvor, ostavite da prenoće i ujutru će vas dočekati potpuno novi sunđeri. Očistite peglu tako što ćete sipati malo soli na papir i time istrljati peglu, dok je još vruća. Potopite i četkicu za zube u slanu vodu, duže će trajati, a 1/3 soli i 2/3 sode bikarbone mogu vam biti zamena za pastu za zube, ako ste zaboravili da je kupite.

Sprječava buđanje kačkavalja

Kupili ste veliki komad kačkavalja i prije nego što ste stigli da ga pojedete, pozelenio je. Sljedeći put umotajte kačkavalj u maramicu natopljenu slanom vodom i neće se ubuđati.

Uklanja fleke od vina

Svima poznate fleke od crnog vina koje nijedno sredstvo neće da skine, skinuće so, samo potopite majicu ili stoljnjak u hladni slani rastvor. Ovaj rastvor skinuće i fleke od krvi i znoja. Dodajte so u deterdžent za mašinu za pranje veša i veš će vam biti svježiji i bjelji.

Komentari

komentara