Kuća i hrana

SUŠITE VEŠ NA RADIJATORU? PRESTANITE ODMAH: Evo zašto je to jedna od NAJOPASNIJIH stvari koje radite…

Napisao H. H.

Ukoliko ste među onima koji veš stavljaju na radijatore i TA-peći kako bi ga brže osušili, opasno ugrožavate svoje zdravlje.

 

U prostorijama u kojima se sušio veš opran deterdžentom i omekšivačem izmeren je veoma visok broj hemikalija koje su opasne za zdravlje i koje mogu čak dovesti i do raka, pokazalo je jedno istraživanje.

Tačnije, otkriveno je više od 25 hemijskih jedinjenja među kojima je sedam opasnih zagađivača vazduha, a čak dva -acetaldehid i benzen – u SAD su označena kao kancerogene supstance.

To nije prvo istraživanje koje upozorava na štetnost sušenja veša u prostoru u kojem provodimo većinu vremena. Ranija istraživanja pokazala su kako je sušenje veša u domu krivo za pojavu glavobolje i probleme sa disanjem.

Takođe, sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi. Pored vlage, tu su i grinje, ali i buđ. Tokom vremena se taj zagađeni vazduh toliko isuši da to negativno utiče na disajne organe.

Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija. Simptomi infekcije disajnih organa su brojni – kašalj, hroničan umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina. Ako se veš suši na radijatoru to će, osim zdravlja ukućana, ometati i protok toplote domom, odnosno smanjiće se efikasnost grejnih tela, što u za posledicu ima pojačavanje grejanja, a samim tim i veće račune. Takođe, i sama vlaga koja se isparava vazduh čini hladnijim, pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u domu će biti hladnije nego inače.

Pritom, osetljiva odeća koja se mokra stavlja na radijatore može da se ošteti jer na njoj pucaju vlakna. Zato bi trebalo da promeniti svoje navike.

Ipak, neki će opran veš prostrti napolju, u dvorištu ili na balkonu. Takvo sušenje jeste sporije, ali rublje se ipak osuši, čak i na minusu. Najpre se zaledi pa se postepeno osuši. Zato, ako baš morate, sušite veš u nekoj prostoriji u kojoj najmanje boravite ako nemate mogućnost da veš sušite u mašini za sušenje veša ili na otvorenom.

Izvor: telegraf.rs

Komentari

komentara