Kuća i hrana

Ovo je najbolji način da provjerite da li je meso svježe

Napisao H. H.

Stručnjaci predlažu da kupujete meso koje je uzgojeno na području u kojem živite. Osim informacija na pakovanju, indikator kvaliteta može da bude i njegov izgled.

Međumišićna mast

Iako mnogo ljudi smatra da je nezdrava, veliki dio arome mesa potiče od njegove masnoće, kaže Elisabet Rousik iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo međumišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama kojima je prošarano, piše “Tportal“.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kojoj životinji je riječ. Teletina bi trebalo da bude svijetla, ali ne bijela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvene nijanse, ali ne i previše tamna, dok bi idealno bilo da svinjsko meso ima blijedoružičastu nijansu. Svakako bi trebalo bježati što dalje od svih sivkastih nijansi mesa, naglašava Rousik.

Voda

Ako je meso koje se kupuje zapakovano, u pakovanju ne smije da bude vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Čvrstina

Postoji još jedan način da se provjeri da li je pakovano meso još svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje prvobitno stanje – ne smije da ostane nikakvo udubljenje. A površina mesa mora “da blista”.

Komentari

komentara