Kuća i hrana

DANAS NEMOJTE VIŠE JESTI: Neuronaučnik pokazuje šta POST radi vašem mozgu

Napisao H. H.

U različitim kulturama postoje običaji posta, ali šta zapravo on radi našem tijelu, posebno mozgu!

Mark Mattson je načelnik Laboratorija za neuronauku na Nacionalnom institutu za starenje

On je također profesor neuronauke na Univerzitetu Johns Hopkins, a jedan od najistaknutijih istraživača na području staničnih i molekularnih mehanizama neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti, piše “Novi svjetski poredak“…

Mark i njegov tim su objavili nekoliko radova na kojima se raspravlja koliko post dva puta sedmično znatno može smanjiti rizik od razvoja kako Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Kada pogledamo istraživanja o restrikciji kalorija, mnoga od njih pokazuju produženi životni vijek, kao i povećanu sposobnost za borbu protiv hroničnih bolesti.

To je zanimljivo, jer se post i ograničenje kalorija pokazalo da potiče rast novih matičnih ćelija, popravlja DNA, produžuje životni vijek i odgađa bolesti starosti i mnogo više, te je čak i pokazalo da je POST efikasan kao tretman protiv raka u saradnji sa lijekovima za hemoterapiju. (kod mainstream medicine)

Nažalost, nikada nećete vidjeti kliničko ispitivanje provedeno bez testiranja uz pomoć farmaceutskih lijekova. To je zato što se ne može zaraditi od postu, ili iz biljke koja se ne može patentirati.

U nastavku je prezentiran prekrasan TEDx razgovor koji je dao Mark Mattson koji ide više u detalje o tome što post radi na mogu.

 

Komentari

komentara