Kuća i hrana

Evo šta se dogodi u vašem organizmu kada konzumirate brzu hranu!

Napisao H. H.

Većina nas konzumira brzu hranu, koja nas “privlači“ kako izgledom tako i ukusom.

Brza hrana sadrži velike količine ugljenihhidrata, šećera, masti i natrijuma, te “praznih kalorija“.

Ova jela obiluju kalorijama, a siromašna su hranjivim nutritivnim vrijednostima. Ipak ih volimo. Pica, hamburger, pomfrit i slična jela mnogima će biti prvi izbor kada stisne glad, a njihova dostupnost na gotovo svakom koraku mami da ne tražite dalje.

Ipak, ove vrste jela bismo trebali birati rjeđe, jer konzumacija ove kalorične, a nutritivno vrlo siromašne hrane, može se negativno odraziti na naše zdravlje.

 

Evo što se može dogoditi u relativno kratkom razdoblju ako pretežito jedete “fast food“.

 

Veći rizik od viška kilograma

 

Ako ne jedete uravnoteženo i vaša prehrana se pretežno sastoji od “brze hrane“ velika je vjerovatnost da ćete “zaraditi“ masne naslage na trbuhu koje ćete teško moći eliminisati, a na “dobrom“ ste putu da imate problema sa viškom kilograma, što sa sobom donosi niz hroničnih bolesti, upozorava Džim Vajt, vlasnik Fitness & Nutrition Studios.

 

Ipak gladujete…

 

…gledano s nutritivne strane. Pojeli ste obrok, izgubili ste osjećaj gladi, ali vaše tijelo nije dobilo potrebne sastojke. I ono “gladuje“ jer je  dobilo dosta “praznih kalorija“. Ako se dugotrajno hranite na ovaj način, vaše tijelo neće moći neometano obavljati sve funkcije.

 

“Vaše tijelo je opskrbljeno s dosta kalorija, ali kroz ovakve obroke ne dobija ono što mu je potrebno“, tvrdi Ejmi Šapiro, osnivačica  Real Nutrition NYC.

 

Veći rizik od raka i srčanih oboljenja

 

Masti u fast foodu su zasićene masne kisjeline, koje će povećati nivo holesterola u krvi, što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka, prenosi večernjilist.hr.

 

Kognitivne funkcije i sposobnost pamćenja slabe

 

Zasićene masti, osim negativnog uticaja na srce, imaju negativan uticaj i na rad mozga, tvrdi ljekar Marisa Mur.

 

Uzrokuje zatvor

 

Brza hrana tijelu ne pruža dovoljno vlakana koja su nam potrebna za neometan metabolizam, a koja se pretežito nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama. Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati konstipaciju.

 

Uzrokuje akne

 

Ne, nije čokolada glavni krivac za akne koje su vam se pojavile na koži. Ako konzumirate dosta “fast fooda“ tu potražite razlog.

 

“Udar“ na bubrege

 

Natrijum može uzrokovati visoki krvni pritisak. Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, previše soli može uzrokovati  opasno nakupljanje tečnosti,  i stvoriti veći rizik za nastajanje bubrežnih kamenaca, bolesti bubrega i raka želuca

 

Izvor: ekskluziva.ba

Komentari

komentara