Kuća i hrana

Namirnice koje mogu riješiti mnogo problema – Kafa može zaštititi vaš mozak i spriječiti depresiju

Napisao admin

Pojedine namirnice mogu itekako da poboljšaju vaš život, a ovo su one najznačajnije, piše tportal.


Kafa (Foto: cure.ba)

Mamurluk spriječite šparogama

Listovi i izdanci ovog super-povrća sadrže enzime koji odlično razgrađuju alkohol, što je dobra vijest, posebno ako ste pretjerali s pićem. Osim što pomaže u razgradnji alkohola, zahvaljujući enzimima, šparoge umanjuju i tegobe mamurluka, pokazala je jedna korejska studija.

Limunada u borbi protiv bubrežnih kamenaca

Prema podacima koje je objavio Center for Disease Control and Prevention, bubrežni kamenci postali su češće zdravstvene tegobe od srčanih bolesti, a broj ljudi koji obolijeva od bubrežnih kamenaca u posljednjih 13 godina dvostruko se povećao. Prema riječima naučnika, jedan od najboljih prirodnih lijekova za bubrežne kamence upravo je limunada. Limunov sok ima najveću koncentraciju citrata od bilo kojeg drugog citrusnog voća te uspješno otapa nakupine kalcija koji uzrokuju bubrežne kamence.

Depresiju spriječite kafom

Naučnici sa Harvard School of Public Health prošle su godine objavili studiju u kojoj su otkrili kako žene koje dnevno prosječno popiju četiri šolje kafe imaju dvadeset posto manje šanse za razvijanje depresije. Prema riječima naučnika, kofein može zaštititi mozak od određenih neurotoksina koji mogu izazvati depresiju te podići razinu energije kada se osjećate umorno i bezvoljno.

cure.ba

Komentari

komentara