slot online 2023

Otkrivamo – Zdrave lekcije o gubitku težine

Napisao admin

Svi misle da je odlazak na dijetu najbolji način da izgubite na težini. Međutim, dijeta nije jednostavna, jer tijelo treba hranjive tvari i proteine, a ako njihov dnevni unos nije dovoljan, onda možete postati skloni određenim bolestima.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

To je razlog zašto biste trebali konsultovati doktora prije odlaska na dijetu. Postoje mnoge vrste dijeta koje vam mogu pomoći da lako izgubiti težinu. Dok ste na dijeti, vi ćete naučiti mnoge stvari. Te lekcije mogu biti koristan za vas. Pogledajte neke lekcije o dijeti u nastavku, koje smo vam mi pripremili…

1. Nemojte ići na brze dijete:. 

Nemojte koristiti brze dijete. Te dijete su česte među ljudima. To je zato što svi misle da ukoliko ne unosite hranu u organizam, da ćete izgubiti kilograme. Međutim, ova dijeta će pogoršati vaše zdravlje. Ona će uticati na vaš probavni sistem, učiniti vas slabim, brže ćete stariti i vaša koža će izgubiti sjaj. Posavjetujte se s doktorom, jer ova dijeta smanjuje sve prehrambene dodatake koji su vam potrebni u toku dana. 

2. Žvačite polako. 

Ovo je još jedna lekcija koju trebate imati na umu, kada je u pitanju dijeta. Često doktori savjetuju da našu hranu žvačemo polako. Postoje mnoge prednosti ovakvog žvakanja hrane. Kada žvačete polako, brže ćete se osjećati punijim. Štaviše, lagano i pravilno  žvakanje hrane također pomaže u apsorbiranju hranjivih tvari iz hrane i razgrađivanju čestica hrane, tako da se hrana lako probavlja. 

3. Jedite zdravo. 

To je jednostavna, ali vrlo učinkovita lekcija koja vam može pomoći da ostanete zdravi, čak i dok ste na dijeti. Uključite u prehranu zdrave namirnice koje imaju malo masnoća i kalorija. Jedite hranu koja je bogata vitaminima, proteinima i mineralima. Zeleno povrće i svježi agrumi su „must have“ u svačijoj ishrani. Također trebate jesti i cjelovite žitarice jer su bogate vlaknima i imaju malo kalorija. One se jednostavno probavljaju i također vam pružaju osjećaj sitosti  duže vrijeme. Pobrinite se da jedete u kratkim vremenskim razmacima i u malim količinama.

4. Pijte puno tekućine. 

Istina je da vas voda i druge zdrave tekućine čine punijim duže vremena. Da biste kontrolisali vaše potrebe za hranom, pijte puno tekućine. Tako ćete također ostati hidratizirani, a ove tekućine će vam pomoći i da izbacite toksine iz tijela. Voda, svjež sok od voća ili povrća i supe su zdrave tekućine. Izbjegavajte dodavanje umjetnih sladila u vašu prehranu kao što su ona bogata kalorijama, koja povećavaju šećer u krvi. 

cure.ba

Komentari

komentara