lubenica (foto:cure.ba)
U tom periodu luče se određeni hormoni i enzimi koji nam pomažu da maksimalno iskoristimo sve hranljive vrijednosti lubenice – savjetuje dr. Ana Gifing, specijalista anesteziologije, reanimatologije i antiageing medicine.
Zato je ova lubenica dijeta, tokom koje za pet dana možete smršati dva kilograma, odlična za detoksikaciju organizma. Poslije pet dana dijete obavezno napravite pauzu nedjelju dana, pa opet nastavite ako želite. Tokom dijete svakog dana popijte po osam čaša vode, čaja ili svježe cijeđenog soka.
Prema riječima dr. Gifing, ono što malo ko zna jeste da je lubenica veoma bogata šećerima. Nakon što je pojedemo, povećava nam se nivo šećera u krvi, a samim tim se luči i inzulin, koji ne dozvoljava topljenje masti.
– Osobe koje drže ovu lubenica dijetu mogu da izgube ukupnu težinu u vodi i mišićnoj masi, ali ako imaju višak masnoća u tijelu, onda ova dijeta nije za njih – kaže dr. Gifing.
SPRJEČAVA HIPERTENZIJU
Svakodnevno konzumiranje lubenice smanjuje krvni pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta na Floridi. Dr. Arturo Figueros, vođa istraživanja, objasnio je da lubenica posebno može pomoći ljudima koji imaju blago povišen pritisak, tako što će spriječiti da se on razvije u hipertenziju u svom punom obliku.
ŽENSKA LUBENICA JE SLAĐA
• Najbolja je ona lubenica koja ima tamnu, mat koru, ne previše sjajnu.
• Kad kucnete po kori, zvuk koji dopre do vas ne smije da podsjeća na odjek šupljeg predmeta.
• Slatka lubenica na vrhu peteljke uglavnom ima jasan prsten, a šare treba da budu zeleno-bijele, a ne dvije nijanse zelene.
• Iskusni prodavci kažu da su ženske lubenice ukusnije, a prepoznaćete ih po širem cvjetiću koji se nalazi suprotno od peteljke.
Jelovnik koji čisti organizam
1. DAN
Ručak: 100 g kuhane govedine, 100 g kuhanog pirinča s paradajz sosom, kriška lubenice
Večera: 50 g sira, kriška tost hljeba
2. DAN
Ručak: tost hljeb, 50 g kuhanih pilećih ili ćurećih prsa, kriška lubenice
Večera: 100 g ribe sa roštilja, kriška tost hljeba, sezonska salata
3. DAN
Ručak: 30 g špageta sa sirom i paradajzom, kriška lubenice Večera: miješana salata od paradajza, krastavaca, paprika, luka i zelene salate, 50 g svježeg sira, kriška lubenice
4. DAN
Ručak: tanjir supe od povrća, kriška tost hljeba, 50 g kuhanog pilećeg mesa, kriška lubenice
Večera: 2 kuhana krompira s parmezanom, sezonska salata, kriška lubenice
5. DAN
Ručak: 50 g kuhane govedine sa šampinjonima, kriška tost hljeba, kriška lubenice
Večera: 50 g svježeg sira, 2 kriške tost hljeba, kriška lubenice.
cure.ba