slot online 2023

Mršavljenje bez rizika uz slatku dijetu s medom: Podstiče metabolizam i proizvodnju hormona sreće!

Napisao H. H.

Temelji se pretežno na mliječnim proizvodima i voću, jednostavnim namirnicama, koje se brzo razgrađuju i probavljaju. Med u kombinaciji s mliječnim proizvodima i voćem, djeluje laksativno, a ujedno i daje energiju, koja je vrlo bitna u danima dijete

Evo jedne dijete i za one debeljuce koje žele smršavjeti, a svoj dan ne mogu zamisliti bez slatkiša. Radi se o slatkoj dijeti – dijeti sa medom!

“Medna” dijeta ne radi za vas samo na otapanju suvišnih kilograma, već i organizmu omogućava uravnotežen unos bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća. Ona, također, pomaže i pri izlučivanju suvišne tekućine iz organizma, a savršeno radi i na poticanju metabolizma. Na kraju, ovom dijetom dobivate i sjajnu kožu, te potičete proizvodnju hormona sreće. Onda zasigurno vrijedi propratiti ovakav plan mršavljenja!

Med – tekuće zlato

Glavni sastojci meda su šećer (oko 76%), voda (oko 18%) i ostalo (oko 6%). Osnovnu karakteristiku medu daje šećer, a ostali dijelovi koji se u medu nalaze u manjim količinama, presudni su za razliku između raznih vrsta meda (boja, aroma, ukus).

U medu postoje tri vrste šećera, i to – obični šećer ili saharoza, kojega ima i najmanje, zatim grožđani šećer ili glukoza, te fruktoza, tj. voćni šećer. Međusobni omjer raznih vrsta šećera u medu zavisi o izvoru, odnosno cvjetnoj paši, a donekle i o enzimu invertazi koji rastavlja obični šećer na grožđani i voćni.

Kada konzumiramo med koji sadržava visok postotak fruktoze, ona odlazi u jetru, gdje se pretvara u glikogen. Samo jetra ima enzime koji mogu obraditi fruktozu. Konzumirajući med, uravnotežili smo ugljikohidrate i smanjili aktivnost adrenalnih žlijezda. Ako se stabilizira razina šećera u krvi, proizvode se hormoni koji sagorijevaju masti i reguliraju šećer. Ako je u jetru dospio med, naročito prije spavanja, sagorijevaju se masti tokom sna, a ujutro smo odmorniji i veseliji.

Od tri do pet dana dijete

Dijeta s medom spada u grupu monodijeta, tj. dijeta koje traju nekoliko dana i pripremaju organizam na drugačiji način prehrane, a istovremeno omogućavaju i mršavljenje. Ova dijeta djeluje i detoksikativno na naš organizam.

Dijeta se temelji pretežno na mliječnim proizvodima i voću, jednostavnim namirnicama, koje se brzo razgrađuju i probavljaju. Zbog činjenice da dijeta omogućava unos velike količine vode i kalija, vrlo povoljno djeluje na tonificiranje i poticanje probave.

Med u kombinaciji s mliječnim proizvodima i voćem, djeluje laksativno, a ujedno i daje energiju, koja je vrlo bitna u danima dijete. Dijeta je najefektnija, ako se upotrebljava 3 do 5 dana i postupno se tokom dijete u nju uvode i druge kuhane namirnice.

Povratkom prirodi i raznovrsnom prehranom postižemo zdravlje na najbolji način i bez rizika, a med, često prozivan i “tekućim zlatom”, u tom lancu zauzima počasno mjesto, te nas dovodi i do vitke linije.

PRIMJER JELOVNIK

DORUČAK

Svježi sok od naranče, kašika jabučnog octa i kašika meda, sve zajedno izmiješano (tako se dobije energetski napitak za poticanje metabolizma) ili
200 g jagoda, 100 g banana, 1 jogurt i kašika meda, sve promiješano u ukusan frape

RUČAK

Voćna salata, začinjena s medom ili

pjena napravljenja od 200 g svježeg kravljeg sira, 100 g jogurta, kašike kakao praha i kašike meda

POSLIJEPODNEVNA UŽINA

Napitak od svježe iscijeđenog soka jedne naranče, jednog jogurta, malo cimeta te jedne kašike meda (frape)

VEČERA

200 g svježeg kravljeg sira, 100 g jogurta, kašika sušenih marelica, te kašika meda (možete sve promiješati) ili
pire od dvije banane i kašika meda,piše Aura

Komentari

komentara