slot online 2023

Pokušajte – Kako do ravnog stomaka u samo sedam dana

Napisao admin

Ravan trbuh vam se pretvorio u trbuščić ili možda prerasta u nešto što vam loše utječe na samopouzdanje? Ne očajavajte – možda se uopće ne debljate, već imate problema s nadutošću


Dodajte svojoj prehrani dvije vrste vlakna

 

Zatvor rasteže trbuh pa je prvi korak riješiti se tog problema. Započnite dan žitaricama koje će organizmu pružiti dnevnu dozu vlakana i natjerati probavni sustav na cjelodnevni rad.

 

Najbolje je jesti žitarice u kojima ima dvije vrste vlakna. Na primjer – mekinje i trputac. Prednost takve prehrane je u tome što u organizam unosite probavljiva i neprobavljiva vlakna u isto vrijeme koja tjeraju vodu u debelo crijevo i ubrzavaju pražnjenje. 

 

Smanjite natrij u prehrani

 

Kad nam se trbuh napuhne, jedan od razloga za to je voda koja je u njemu ostala zbog soli. Mnogi od nas jedu više od 1.500 miligrama soli dnevno što je normalna zdrava doza. Štoviše, većina nas jede dvostruko više od toga, no zato je i podjednako lako stati tom problemu na kraj – jednostavno nemojte soliti hranu i provjeravajte koliko natrija ima u pakiranim namirnicama.

Dodajte kalij u svoju prehranu

 

Banane i krumpir pomažu tijelu da se riješe viška vode. Kalij je tjelesna protuteža natriju. 

 

Ako povećate unos kalija na 4.800 miligrama dnevno, povratit ćete poremećenu ravnotežu između tog elementa i natrija, pa će vam to automatski smanjiti nadutost. Banane i krumpir najbolji su izvori kalija. Krumpir možete skuhati bez guljenja. 

 

Drugi zdravi izvori kalija su papaja, špinat, naranče i rajčica.

 

Smanjite unos šećernog alkohola

 

Niskokalorična sladila koja se koriste u vodi s okusom i raznoj hrani za dijabetičare izazivaju fermentaciju u debelom crijevu te tako stvaraju plinove, pa čak i proljev. Ako ih želite izbjeći, morate početi čitati etikete pakiranih namirnica. Namirnice koje sadrže sorbitol, mannitol (manitol), xylitol (ksilitol) i lacitol, one su kojih se morate kloniti.

 

Pijte više tekućine

 

Voda je saveznik dobra rada organizma ako je unosite optimalno, ni previše ni premalo. Kad imate dovoljno tekućine u organizmu, doručak od dvije vrste žitarica lakše povlači vodu u donji dio crijeva i smanjuje zatvor. Pokušajte dnevno popiti barem osam čaša tekućine svaki dan te jesti voće i povrće.

 

Najbolja je tekućina mlaka voda.

 

Izbacite slatkiše i gazirane sokove iz prehrane

 

Zrak iz bilo kojeg izvora koji dolazi u debelo crijevo ima samo jednu budućnost – nadutost. 

 

Kad brzo jedete, gutate zrak. Kad žvačete kaugumu, gutate zrak. Kad pijete nešto kroz slamku, gutate zrak. Ukratko, žvačite polako zatvorenih usta i ne pijte gazirana pića.

 

Dodajte probiotski jogurt na svoj jelovnik

 

Ako već niste čuli o želučanim bakterijama, vjerojatno će vas iznenaditi da ti mikroorganizmi igraju ogromnu ulogu u tome je li nam struk uzak ili ne. Kako u našem želucu ne živi samo jedna vrsta bakterija već mnogo njih, kad se jedna populacija pretjerano poveća, to loše utječe na niz procesa u našem probavnom sustavu.

 

Jogurti su puni bakterija koje su dobre za naš organizam. Iako znanstvenici još ne razumiju zašto, bakterije iz jogurta smanjuju zatvor i nadutost.

 

Smanjite unos sirovih namirnica

 

Svježe voće i povrće je zdravo, no u pitanju je također hrana koja zauzima puno prostora u želucu i sadrži šećer fruktozu. Zbog toga je mudro smanjiti veličinu obroka i rastegnuti ih preko cijelog dana. 

 

Dnevno vam treba jedna voćka zbog vitamina. Ne biste trebali pojesti više od šalice i pol u jednom obroku. 

 

Kuhanje također smanjuje prostor koji hrana zauzima u želucu.

tportal

Komentari

komentara