slot online 2023

Gore su čak i od čipsa – Hitno izbacite ove namirnice iz prehrane!

Napisao admin

Te količine osobito su opasne za starije od 51 godinu kao i one s povišenim tlakom, dijabetesom i bolestima bubrega.


hljeb (Foto: Cure.ba)

Jasno je da čips i razni krekeri koje grickamo imaju previše soli no ima i onih obroka te napitaka koje kriju velike količine natrija, a čest je to slučaj sa žitnim pahuljicama za koje je uvriježeno mišljenje da su zdrave. Koliko su zaista zdrave govori podatak da se u jednom tanjuru može naći oko 212 mg natrija pa tako i slatki obrok sadrži veliku količinu soli.

Za očuvanje zdravlja nužna je i sol koliko god joj se pripisivalo da je nezdrava, ali danas se u industrijski prerađenu hranu ovaj začin dodaje neumjereno da bi poboljšala okus ili usporila propadanje hrane. Previše soli podiže rizik od srčanog i moždanog udara, a vodi i ka smrti povezanoj s drugim komplikacijama srca. U zapadnim zemljama gotova svakodnevno u organizam se unese oko 3 300 mg natrija što je za čak 1000 mg više od preporučenog.

Te količine osobito su opasne za starije od 51 godinu kao i one s povišenim tlakom, dijabetesok i bolestima bubrega. Jasno je da čips i razni krekeri koje grickamo imaju previše soli no ima i onih obroka te napitaka koje kriju velike količine natrija, a čest je to slučaj sa žitnim pahuljicama za koje je uvriježeno mišljenje da su zdrave. Koliko su zaista zdrave govori podatak da se u jednom tanjuru može naći oko 212 mg natrija pa tako i slatki obrok sadrži veliku količinu soli.

Hljeb

Premda ne mora biti slaniji od vrećice čipsa tokom dana pojedemo velike količine kruha, a natrij se time nakuplja. Ovisno o vrsti kruha jedna šnita može posjedovati od 100 pa čak i do više od 200 mg natrija. Američki centar za kontrolu bolesti CDC izvještava da putem kruha dobijemo više od sedam posto dnevnog unosa soli, a i slatka peciva sadrže puno soli, konkretno od 180 do 250 mg.

Konzervirano povrće

U nedostatku vremena mnogi često posežu za ovom vrstom povrća, a to je vrlo loš izbor radi količine soli koja se nalazi u konzervama. Jedna šalica ovog povrća može sadržavati od 240 do 800 mg natrija. Ako baš morate jesti konzervirano prije konzumacije dobro ga isperite, a bolja opcija je konzumacija svježeg ili smrznutog povrća.

Umaci

Jedna žlica kečapa sadrži 167 mg natrija, a to je sedam posto preporučenog dnevnog unosa. No rijetko tko može pojesti samo jednu žlicu umaka, a to znači da se u organizam unese znatno više soli od preporučenog. Još je gora situacija s ljutim umacima, a sreća u nesreći je što ih se ne može pojesti puno.

Konzervirana rajčica i sok od rajčice

Domaća kuhana rajčica u mnogim kuhinjama već je dugo strani pojam, a većina uglavnom kupuje poluprerađevine koje u svojem sastavu imaju ogromne količine soli. U nekim konzervama ta razine seže i više od 600 mg natrija.

Juhe

Teško je naći osobu koja barem jednom u životu nije čula ‘pojedi tanjur juhe, to ti je zdravo’. No, je li to baš tako? Istraživanje iz 2007. pokazalo je da oni koji obrok počnu s povrtnom juhom pojedu 20 posto manje kalorija, juhe su dobre i za probavu. Ipak, problem je što instant juhe, a osobito one kremaste sadrže previše soli, ali i kalorija. Jedna žlica kokošje instant juhe može sadržavati od 800 do više od 1.600 mg natrija.

namirnice.ba

Komentari

komentara