slot online 2023

Put do vitke linije – Kako jednostavno i lako sagorjeti kalorije svaki dan?

Napisao admin

Ukoliko želite svaki dan sagorjeti i do 100 kalorija, više se ne morate iscrpljivati u teretani. Naime, metabolizam vrlo lako možete svaki dan malo ubrzati jednostavnim i učinkovitim trikovima koji će spaliti višak kalorija i pomoći vam da ostvarite vitku figuru


Vitka žena (foto: cure.ba)

Žvakaća guma
Osim svježeg daha, žvakanje žvakaće gume potiče slanje signala u mozak koji ga obavještavaju da ste završili s jedenjem, pa ćete tako automatski smanjiti želju za hranom. Osim toga, žvakanje žvakaće gume kod žene od 68 kilograma sagorijeva 11 kalorija svakih 12 minuta.

Vožnja bicikla
Dolazak ljepšeg vremena savršeno je razdoblje da sjednete na bicikl i uživate u vožnji kvartom ili prirodom. Osim što ćete zategnuti mišiće, sagorjet ćete i popriličan broj kalorija. Naime, kod žene od 68 kilograma 15 minuta vožnje biciklom sagorijeva 102 kalorije, piše Redbookmag.com.

Šetnja prije doručka
Kada ustanete i popijete jutarnju kavu, uputite se u šetnju po susjedstvu. Šetnjom prije doručka ubrzat ćete metabolizam te sagorjeti višak kalorija od dana prije. 20 minuta umjerenog hoda vrlo lako će spaliti i do 100 kalorija.

Igrajte biljar
Ako su vam već pomalo dosadili klasični izlasci, zašto ne biste pokušali nešto sasvim drugačije? Uputite se u obližnji bar i partnera izazovite na partiju biljara. Osim što ćete se dobro zabaviti, u 15 minuta, na prosječnih 68 kilograma, sagorjet ćete 99 kalorija.

Hodajte stepenicama
Umjesto da gubite vrijeme čekajući dizalo, učinite uslugu svom tijelu i idite stepenicama. Penjanje stepenicama u minuti će sagorjeti sedam do deset kalorija, dok će spuštanje stepenicama spaliti jednu trećinu tih kalorija.

Smijte se
Bez obzira jeste li s društvom vani, ili vas kod kuće nasmijava vaše dijete ili pak gledate smiješnu seriju, smijanje je itekako dobro za duh i tijelo. Prema studiji koju je provelo Sveučilište Vanderbilt, smijanje u minuti spali 1,3 kalorije.

Dotjerajte vrt
Posadite cvijeće ili pak povrće, počupajte korov, presadite lončanice – ne samo da će vaš vrt ili balkon izgledati puno ljepše, već ćete i vi biti vitkiji. Naime, svo to plijevljenje, sađenje i klečanje kod žene od prosječno 68 kilograma sagorijeva 113 kalorija u 25 minuta.

Meditirajte
Kratka meditacija, čak i ona pri kojoj brojite od jedan do osam te duboko dišete, pomaže smanjiti stres te snižava kortizol. A kada smanjite razinu stresa, hormoni će znatno lakše sagorijevati kalorije.

Preskačite uže
Iako se tako ne čini na prvi pogled, ova popularna dječja igra je vrlo učinkovit način vježbanja. Preskakanje užeta u trajanju od svega 10 minuta, kod žene od prosječno 68 kilograma spali čak 113 kalorija.

Igrajte stolni tenis
Kome treba teretana kada tako lako i zabavno možete vježbati i kod kuće. Kišno poslijepodne iskoristite za igru stolnog tenisa te u 25 minuta spalite i do 113 kalorija.

Žvačite hranu
Jabuka srednje veličine ima 60 kalorija, no to je svakako bolja opcija nego pijenje jabučnog soka s istim brojem kalorija. Hrana u cjelini, zahvaljujući probavi i žvakanju, podiže temperaturu tijela. Proces zvan termogeneza, koji stvara toplinu u tijelu, također se aktivira kada jedete visoko proteinsku hranu kao što je crveno meso, mliječni proizvodi i mahunarke.

Napravite ukusan obrok
Iako se kuhanje može činiti kao još jedan dodatan posao, činjenica je da je sve to sjeckanje, rezanje i miješanje korisno za zdravlje. Naime, 45 minuta pripremanja obroka sagorijeva 102 kalorije. Dodatne kalorije možete spaliti i ukoliko se uputite sami na tržnicu po svježe sastojke.

Naspavajte se
Ako si priuštite sedam do osam sati sna tijekom noći, dobro ćete se odmoriti, a samim time stabilizirat će se i grelin, hormon koji potiče apetit, tako da ćete imati manju želju za hranom. Osim toga, spavanje šest sati po noći za čak 23 posto podiže rizik od srčanog udara, a pet sati sna taj rizik povećava na 50 posto.

Začinite hranu
Kada pojedete nešto doista ljuto, sigurno primjećujte kako se počinjete znojiti te osjećate kako vam se cijelo tijelo zagrijalo. Upravo su to mali znakovi koji upućuju na to da vaše tijelo počinje jače sagorijevati kalorije. Studije pokazuju i kako korištenje pola žličice mljevene ljute paprike kod kuhanja prirodno ubrzava metabolizam.

tportal

Komentari

komentara