slot online 2023

Sabotiraju mršanje: Pet grešaka koje brišu trud uložen u vježbanje

Napisao H. H.

I dok svi pazimo da prilikom vježbanja ne radimo nikakve greške, nakon vježbanja nerijetko nam se potkradu one koje sabotiraju napore da smršavimo i imamo fit tijelo.

Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste osvijestili što radite pogrešno, donosimo vam 5 najčešćih grešaka nakon vježbanja.

1. Zaboravljate se istezati
Nakon vježbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smjeli preskakati. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećat će se fleksibilnost tijela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vježbanja reducira bol u mišićima koja bi se mogla pojaviti i idući dan.

Prilikom vježbanja svi pazimo da ne radimo greške koje bi mogle uprskati naš trud, no i nakon vježbanja znaju se potkrasti propusti koje radimo nesvjesno, a sabotiraju naše rezultate

2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi
Vježbanjem naše tijelo tjera srce da brže radi i potrebno nam je više kisika za srce i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vježbanja leći i odmarati se. Umjesto da se odjednom “ugasite”, smirite tempo vježbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ako pak naglo prestanete s vježbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a tijelo treba najviše kisika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrtjeti. Doznajte i koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli.

3. Jedete odmah nakon vježbanja
Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljikohidratima poput proteinskih shakeova i jogurta pomiješanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. No s prvim obrokom trebalo bi sačekati 15 do 30 minuta nakon vježbanja.

4. Zaboravljate dovoljno hidratizirati organizam
Kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem, potrebno je unositi dovoljno tekućine. To je važno i zbog toga što će dovoljno tekućine smanjiti mišićnu osjetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu. Saznajte kako prehodati 1,5 kilometara bez izlaska iz doma.

5. Ne spavate dovoljno
Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vježbanja jest važnost sna. Tijelo treba okrepu i energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, na jedan način kao da kažnjavate sami svoje tijelo.

Komentari

komentara