slot online 2023

Okinava dijeta: Za vitkost i dugovječnost!

Napisao H. H.

Okinava dijeta ubraja se u zdravstvene, ne u klasične dijete za mršavljenje. Može se upražnjavati doživotno, što je ustvari i preporuka. “Obećava” gubitak viška kilograma, ostanak na idealnoj kilaži, dug život, “peglanje” bora i konstantan osjećaj sitosti…

Japanci su, između ostalog, poznati i po dugovječnosti. Nemali je broj stanovnika “zemlje izlazećeg sunca” koji imaju stotinu ili više godina. Najveći broj stogodišnjih Japanaca živi na ostrvu Okinava. Prosječan broj stogodišnjaka na Okinavi je 50 na 100 hiljada stanovnika, i taj broj iz godine u godinu raste.

Naravno, ova pojava je postala predmetom raznih istraživanja. Najprije je proučena ishrana stanovnika Okinave, te je uočen podatak da je na trpezi populacije ovog ostrva soja zastupljena više nego igdje u svijetu! Također, tu su i slatki krompir, mrkva i paradajz. No, ono što je također zapaženo jeste da stanovnici Okinave – nemaju viška kilograma…

Bez prejedanja

Osim što se hrane zdravo (sojom, paradajzom, mrkvom…), istraživanja su pokazala da stanovnici Okinave ne puše, niti konzumiraju alkohol. Uz to, niti jedan dan ne prođe, a da barem malo vremena ne odvoje za neku fizičku aktivnost.

Starije generacije se striktno pridržavaju pravila – “kada jedete, nikako se ne smijete prejedati”. Kada se hrana stavi na sto, treba pojesti 20% manje od onoga što možete. Mlađe generacije i oni koji su odselili, ne poštuju ovo pravilo, pa imaju sve više problema sa srcem i dijabetesom.

Dakle, tajna dugovječnosti, dobrog zdravlja, uz to i vitkosti stanovnika Okinave, ne leži u njihovim genima, već u načinu života i prehrambenim navikama. Stoga, nutricionisti i dijetetičari su osmislili dijetni plan koji nazvaše jednostavno – Okinava dijeta.

Osam sedmica za početak

Okinava dijeta ubraja se u zdravstvene, ne u klasične dijete za mršavljenje. Može se upražnjavati doživotno, što je ustvari i preporuka. Obećava gubitak viška kilograma, ostanak na idealnoj kilaži, dug život, “peglanje” bora i konstantan osjećaj sitosti.

Dijetni plan je baziran na četiri grupe hrane koje su kategorizovane u zavisnosti od kalorijske “jačine”. Tako u prvu grupu spadaju “ultra lake namirnice” – zeleni čaj, začini; u drugu “lake namirnice” – sirova ili kuhana riba, smeđa riža; u treću “srednje teške namirnice” – crveno meso; a u četvrtu grupu spadaju “teške namirnice” – pržena riba i deserti.

Koncept dijetnog plana se sastoji u ograničavanju kalorijskog unosa povećanjem visokonutritivne hrane sa malo kalorija tako da pomenuta “laka” i “srednja” hrana predstavljaju srž ove dijete.

Onima koji se odluče za ovu dijetu obično se savjetuje da prelazak bude postepen. Stoga, za početak se preporučuje osam sedmica dijete, pa pauza, tj. vraćanje na vaš uobičajeni stil prehrane na nekoliko sedmica. Potom, Okinava plan – ponovo! Da li ćete opet praviti pauzu, zavisi od stoga kako se osjećate. Sretno!

PRIMJER JELOVNIKA

Doručak

– Palačinke od integralnog brašna sa džemom od borovnica

– Zeleni čaj

Prijepodnevna užina

– Jabuka

Ručak

– Pečeni tofu sa slatkim i kiselim prelivom

– Pareni brokuli

– Zelena salata

– Pečeni slatki krompir

Popodnevna užina

– Štapići od svježeg povrća

Večera

– Miso supa

– Miješano pareno povrće sa morskim plodovima

Okinava dijeta i rak?

Zdravstveni istraživači su uvjereni u slijedeće – kada bi stanovnici razvijenijih zemalja svijeta “preslikali” način ishrane i života starijih generacija stanovnika Okinave, broj oboljenja od raka opao bi za trećinu, a srčanih oboljenja za čitavih 80 %, prenosi Aura

Komentari

komentara