slot online 2023

Stručnjaci odgovorili – Koliko kilograma nedjeljno je najzdravije izgubiti

Napisao admin

Poput mnogih stvari u životu, gubitak kilograma može da bude itekako stresan.


Dijeta (foto: cure.ba)

Iako je sama dijeta najgori način topljenja kilograma, u većini slučajeva to je jedina opcija. Na šta treba da pazite? Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, najzdraviji način mršavljenja je skidanje pola do jednog kilograma nedeljno. Ako se pola kilograma izjednači s 3.500 kalorija, pa tu količinu podijelite na sedam dana, dolazite do računice da dnevno morate unositi 500 kalorija manje.

Naravno, osim unosa manjih količina hrane, trebalo bi praktikovati i vježbanje. Ne zaboravite da se ove okvirne brojke odnose na prosječnu osobu s klasičnom ishranom i uobičajenim načinom života.

“Gubitak kilograma mora da bude vezan za tjelesnu masu. Ako čovjek ima veću količinu masti, onda uz ovakav režim može da izgubi i više kilograma nedjeljno”, tvrdi Tom Venuto, autor knjige “Sagorite masnoće, nahranite mišiće”.

“Ako ovu brojku individualizujemo, možemo zaključiti da svaki čovjek može nedeljno da izgubi jedan posto svoje mase, znači ako čovek teži 150 kilograma, dopušteni gubitak je kilogram i po nedeljno”, navodi Venuto.

magazin.net.hr

Komentari

komentara