slot online 2023

Po preporuci ruskih specijalista: Medicinsko gladovanje liječi savremene bolesti i čisti tijelo od nakupljenih toksina

Napisao H. H.

Medicinsko gladovanje liječi savremene bolesti i čisti tijelo od nakupljenih toksina

Medicinsko ljekovito gladovanje potrebno je gotovo svakom savremenom čovjeku koji živi u svijetu punom konzervansa, aditiva i pesticida, diveći se vještačkim bojama namirnica i zaboravljajući na pravu hranu – plodove koje priroda odgaju,piše aura.ba

U kojim slučajevima pomaže

Gladovanje je veoma moćno u medicinskom smislu, a sama idejanije od juče. Mnoge bolesti ranije su se liječile postom, koji je nastao prije mnogo vijekova kao sastavni dio svih religija. Ne postoji nijedna religija koja ne preporučuje gladovanje, post i očišćenje duše preko očišćenja tijela. Gladovanje ljudima daje snagu za dalji život i čini ih zdravijima.

Dobrovoljno odricanje od hrane izaziva nevjerovatne promjene u čovjekovom tijelu, a i pomaže u slučaju oboljenja srca i kičme, alergija (astme, atipičnih dermatitisa, psorijaza…), autoimunih bolesti (giht, artritisi, reumatizmi…), čira na dvanaestopalačnom crijevu ili želucu, masne jetre, benignih tumora, kao i početnih stadijuma dijabetesa.

Šta se dešava u tijelu

Medicinsko ljekovito gladovanje omogućava nam da uradimo mnogo  više od onog što je savremena medicina sposobna da učini. Kao rezultat imamo paradoksalnu situaciju: pijemo alkohol, pušimo, jedemo sve što nam dođe pod ruku, uništavajući zdravlje, a onda odlazimo ljekaru kako bismo tabletama riješili sve probleme. Gladovanje u kućnim uslovima naročito je popularno u Rusiji. Osnovno pravilo gladovanja jeste biti bez hrane, to jest živjeti samo na tečnosti.

Uslijed nedostatka hrane u organizmu aktiviraju se unutrašnje rezerve. Jedina hrana za mozak jeste glukoza (šećer) – kad je ne unosimo u organizam hranom, crpimo je iz zaliha koje se nalaze u jetri, a zatim iz nataloženih masti. Tek na kraju organizam pretvara u glukozu bjelančevine vezane u mišićima. Da biste aktivirali sve ove procese, trebalo bi da pijete samo vodu duže vrijeme, ali pod stalnim ljekarskim nadzorom, tj. uz redovnu kontrolu krvi i elektrolita.

Međutim, nikako ne predlažemo tako drastično gladovanje. Želimo da vam predstavimo kratkoročno gladovanje – ono će vam pomoći da iz organizma izbacite nataložene toksine i nepotrebne, neprerađene štetne naslage, kojeizazivajući neuravnoteženost u tijelu, mogu dovesti do hroničnih pojava raznih bolesti.

I u ovom kratkoročnom gladovanju, ako uzmete i najmanju količinu hrane (osim dozvoljene tečnosti), ovakva tranzicija i čišćenje neće se destiti – samo ćete smršati.

Obavezno uzimajte sve prepisane lijekove

Tokom potpunog odricanja od hrane, o upotrebi lijekova treba da se dogovorite s izabranim ljekarom i da je pravilno regulišete. Prije svega, pacijenti koji su stalno pod lijekovima – recimo, srčani bolesnici ili dijabetečari – treba redovno da uzimaju terapiju, čak i prilikom medicinskog gladovanja.

Četiri pravila gladovanja

Prvo pravilo – uradite analize

Svakako se prije početka procesa medicinskog gladovanja obratite ljekaru. On će vam sigurno predložiti da uradite analizu krvi, lipidni status ili da ultrazvučno pregledate jetru i žučne puteve (kako bi se isključilo postojanje kamenčića ili nekih drugih oboljenja).

Drugo pravilo – da ne traje dugo

Ukoliko ste odlučni da gladujete kod kuće, preporučujemo vam da to ne činite dugo. Nakon pripremnog čišćenja crijeva (koje traje tri dana), ako uvod u gladovanje – pijete tečnost sedam dana, a potom postepeno tri dana „izlazite“ iz gladovanja.

Izlazak podrazumijeva svježe i bareno voće i povrće, zatim laganu hranu bez hljeba i masti, a na kraju postepeni povratak na redovnu ishranu.

Treće pravilo – važna je adaptacija

Bez obzira na to što gladovanje možemo smatrati skoro fiziološkim činom, treba da budemo oprezni kako bismo izbjegli moguće komplikacije. Nemojte se uznemiriti zbog promjene boje urina (tokom čišćenjaizbacićete dosta toksina iz tijela), ali pojava bilo kakovog bola siguran je znak da odmah treba da odete ljekaru.

Tokom medicinskog gladovanja veoma je bitan treći dan na tečnosti (šesti dan po redu), jer tad već tijelo i mozak shvataju da neće biti uobičajene čvrste hrane, prvenstveno mesa. Tog dana počinje navikavanje na novi način ishrane.

Četvrto pravilo – gladujte u društvu

Najbolje je gladovati s nekom bliskom osobom ili partnerom – tad ćete biti jedno drugom podrška. Ponavljavo, pacijenti s hroničnim bolestima treba redovno da uzimaju lijekove. Najbolje je da budu pod stalnim strogim nadzorom visokokvalifikovanih stručnjaka.

Kako gladovati

Potrudite se da tačno procijenite svoje fizičko i psihičko stanje. Ukoliko se odlučite za medicinsko gladovanje, očistite crijeva kako biste izbacili toksine iz tijela. Na specijalizovanim klinikama to se obično radi klizmama i klistriranjima, ali u kućnim uslovima treba da jedete hranu koja se ne zaustavlja u crijevima, tj. svježe i bareno voće i povrće.

Izbjegavajte slatkiše, meso, mlijeko i jaja, kao i proizvode koji ih sadrže. Osim izvora masti, štetne su i prerađevine od žitarica (hljeb, tjestenina i skrob…), koje mogu napraviti „čep u crijevima“ i zastoj svarene hrane. Osim toga, ne bi trebalo da konzumirate oraštaste plodove, niti da pijete alkohol.

 FAZE GLADOVANJA

  1. Priprema (tri dana)

Ono što se preporučuje u fazi pripreme organizma (prva tri dana) jeste svježe ili bareno voće i povrće. Uzimajte ga u količinama koje zahtjeva vaš organizam. Pijte voćne ili svježe cijeđene sokove, vodu i blage biljne čajeve, također u količinama koje vam odgovaraju. Prva tri dana uzimajte što više tečnosti. Možete je šećeriti, ali med izbjegavajte.

Napomena: Ukoliko želite da očistite organizam od toksina, nemojte piti kafu niti jake crne ili zelene čajeve, koji sadrže kofein. Međutim, ukoliko radite ili ste pod stresom zbog posla, tih dana slobodno pijte kafu ili čaj. Uvijek možete uzeti neke voćne bombone ili one s mentolom.

  1. Tečnost (tri dana)

Slijede tri dana na sokovima od voća i povrća (posebno se preporučuje paradajz-sok). Osim toga, možete piti vode koliko god želite . Kad istekne vrijeme čišćenja crijeva, osjetit ćete ne samo olakšanje nego i da ste nešto dobro uradili za svoje zdravlje. Organizam će vam se preporoditi.

  1. Limun (jedan dan)

Srednji dan – samo limunada i voda s dozvoljenom upotrebom šećera (ovo je sedmi  dan od početka i predstavlja pravo čišćenje tijela). Osjećaj gladi potpuno će nestati, ali možete osjetiti blagu vrtoglavicu ili pospanost.

Ukoliko imate priliku da vam se ovaj dan poklopi s vikendom, kad ćete imati vremena za sebe i više mogućnosti da osluškujete potrebe sopstvenog organizma.

  1. Tečnost (tri dana)

Od sedmog dana (dan s limunom) idemo unazad: slijede tri dana na voćnim i povrćnim sokovima (ponavlja se faza br. 2).

  1. Izlazak (tri dana)

Tri dana jedite samo svježe ili bareno voće i povrće, a potom se postepeno vraćajte normalnoj ishrani. Oslobođeni štetnih materija u tijelu, imaćete osjećaj novog početka.

Napomena: Najbolje je da ovakvo čišćenje organizma praktikujete dvaput godišnje: jednom u julu, kada voća i povrća ima u izobilju, a slijedeći put krajem novembra, ako pripremu za novogodišnje praznike.

Šema gladovanja – Za čišćenje jetre po preporuci ruskog gastroenterologa E. Šadilova (traje ukupno 13 dana).

U Rusiji je ovakav način čišćenja organizma poznat kao „doktorska tubaža“, a praktikuje se u mnogim medicinskim institutima:

  • 3 dana voće i povrće u bilo kojem obliku+šećer+tečnost
  • 3dana samo tečnost (voćni i povrćni sokovi)
  • 1 dan limun (limunada+šećer)
  • 3 dana samo tečnost (voćni i povrćni sokovi)
  • 3 dana voće i povrće u bilo kojem obliku+šećer+tečnost

 

Komentari

komentara