Zdravlje

Prednosti – Umjereno konzumirajte meso

Napisao admin

Naučnici nas već odavno upozoravaju da konzumacija crvenog mesa nije dobra za naše zdravlje. Naime, stručnjaci smatraju da prečesto jedenje crvenog mesa može da izazove niz bolesti pa čak i karcinom. Mnogi se zbog ovog saznanja okreću vegetarijanskom načinu ishrane, smatrajući da su biljni proteini mnogo zdraviji od životinjskih. Ipak, ne morate se potpuno odreći mesa. Najvažnije je da budete umjereni, jer umjerena konzumacija crvenog mesa ima nekoliko prednosti.


Meso (Foto:Cure.ba)

– Crveno meso veoma  je korisno za organizam jeste jer u sebi sadrži velike količine proteina koji grade tkiva i antitijela koja štiite od infekcija, te štite imuni sistem. Meso sadrži esencijalne aminokiseline, što je i najvažnije, pa stoga gse nesumnjivo svrstava u najvažniji izvor proteina.

– Meso sadrzi željezo, cink i selena. Željezo  pomaže u formiranju hemoglobina koji prenosi kisik do različitih dijelova tijela, dok cink pomaže u formiranju tkiva, a selen razgrađuje masnoće u tijelu. 

– Znamo da su vitamini A, B i D veoma važni u ishrani, a ima ih u mesu. Oni naše zube i kosti jačaju, vid održavaju oštrim, ali i ″grade″ centralni nervni sistem. Još jedna pozitivna strana konzumiranja mesa je ta da ono našu kožu čini zdravijom.

 

 

 

cure.ba

Komentari

komentara