Zdravlje

Aromaterapija – Treba znati…

Napisao admin

Ovo biste trebali znati, više pročitajte u članku…


Kupka (Foto: Cure.ba)

1.  Mirisna svjetiljka
Keramička mirisna svjetiljka je umjetnički oblikovana i pruža užitak profinjenom oku. Za njezino djelovanje važna je posudica u gornjem dijelu i prostor za posebnu svjetiljčicu ispod nje.
Posudicu mirisne svjetiljke napunite vodom i dodajte ukupno pet do deset kapi eteričnih ulja. Ispod posudice zapalite svjetiljčicu i… uživajte… Sva su eterična ulja pogodna za primjenu u mirisnoj svjetiljci. Pripazite da u mirisnoj svjetiljci uvijek bude vode! Izrazito antistresno djeluju melisa, bergamot i lavanda. U radnim prostorijama za bolju koncentraciju i lakše izdržavanje napora koristite limun, metvicu, eukaliptus, bosiljak, ružmarin. A u prostorima gdje se okuplja puno ljudi (trgovine, proslave, porodični skupovi) koristite mandarinu i geranij.

2.  Kupke
U kašiku meda, slatkog vrhnja ili morske soli dodajte pet do deset kapi eteričnog ulja, i umiješajte u vodu kad je kada napunjena.

3.  Komprese
Za pripremu aroma komprese napunite plitku posudicu vodom ugodne temperature i dodajte jednu do dvije kapi eteričnog ulja. Promiješajte vodu da bi se eterično ulje jednako rasporedilo po površini, te uronite savijenu maramicu ili tkaninu.
Položite tako pripremljenu kompresu na kožu da stoji 15-30 minuta. Za komprese je pogodan široki spektar eteričnih ulja – ovisno o indikaciji.

4.  Inhalacija
U posudu s vrućom vodom dodajte pet do deset kapi eteričnih ulja prema vlastitoj potrebi. Zaštitite se ručnikom preko glave i udišite vruću paru s eteričnim uljima. Taj postupak je izuzetno djelotvoran kod prehlada, kašlja, gripe, upale sinusa i si.

Suha inhalacija: na maramicu kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja. Uživajte udišući na radnom mjestu, u autu, u tramvaju… – „prva pomoć” kod umora, prehlade, mučnine, glavobolje…

cure.ba

Komentari

komentara