Zdravlje

Četiri pravila – Prehranom do sreće

Napisao admin

Razlog za loše raspoloženje možda leži baš u vašem tanjiru, a što bi bilo preporučljivo jesti ako želite podignuti svoj… Maksimalna dužina prevoda za neregistrovane korisnike je 128 bajtova. Molimo vas da se registrujete ili prijavite


djevojka (foto:cure.ba)

1. Preskočite gotovu hranu

Gotova hrana je puna praznih kalorija, zato dosta ljudi koji broje kalorije kako bi smršavjeli završe s manjkom energije i lošije volje. Važno je jesti hranu koja je hrani mozak poput morskih plodova, leće, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, paradajza i batata. 

2. Jedite ekološki uzgojenu hranu

Mnogi insekticidi i pesticidi su neurotoksini stoga bi bilo dobro početi konzumirati ekološki uzgojene jabuke, celer i breskve, jer su baš te biljke inače prema studijama najviše zagađene pesticidima. 

3.Nemojte se bojati masnoća

Za razliku od trans masnoća koje su jako nezdrave i koje obiluju u gotovoj hrani, omega-3 masnoće koje se nalaze u ribi, jogurtu, maslacu i punomasnom mlijeku su dobre za vaš mozak. Studije pokazuju da omega-3 masnoće štite vaš mozak od poremećaja raspoloženja, kao i da su niske nivoi DHA masnoće povezane s povećanim rizikom od samoubistva. 

4. Ne zaboravite na meso

Meso je hrana za mozak. Zajedno s ostalim proizvodima životinjskog porijekla poput morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda dobro meso je izvor omega-3 masnoća. Naravno da piletina i govedina koja je uzgojena na malim farmama ima bolju nutritivnu vrijednost, a nije ni tretirana antibioticima i štetnim hormonima kao ona koja dolazi s velikih farmi, piše huffingtonpost.com.

cure.ba

Komentari

komentara