Hljeb (Foto: Cure.ba )
Iz WCRF-a poručuju da bi najmanje jedan od sedam slučaja raka želuca mogli spriječiti ako bi ljudi pazili na unos soli. Napominju da problem suvišne soli najčešće nije povezan s našim soljenjem hrane, već s količinom soli koja je već prisutna u hrani koju kupujemo.
Previše soli je loše za krvni tlak i može dovesti do bolesti srca i moždanog udara, a može uzrokovati i rak. Preporučeni dnevni limit je 6 grama, jedna ravna žličica, ali istraživanja pokazuju da ljudi u prosjeku jedu 8.6 grama dan.
WCRF procjenjuje da bi se u 14% slučajeva rak želuca mogao izbjeći kad bi ljudi poštivali granicu od 6 grama soli dnevno.
Kate Mendoza, iz WCRF, kaže: ‘Rak želuca teško je liječiti, jer u većini slučajeva nema rane dijagnoze. To stavlja još veći naglasak na načina života i prevenciju. Treba paziti na unos soli i jesti više voća i povrća’.
cure.ba