Zdravlje

Istraživanje – Kako mobiteli djeluju na mozak?

Napisao admin

Istraživanje koje je upravo objavljeno u novom broju naučnog časopisa Journal of American Medical Association potvrdilo je ono u što naučnici već dugo sumnjaju – dugi razgovori mobitelima utiču na dijelove mozga.


Mobitel (Foto: Cure.ba)

Problem je u tome da autori istraživanja, Nacionalni institut za zdravlje, ne znaju zapravo kako korištenje mobitela utiče na nas – znaju samo da utiče na jedan značajan dio sive tvari u mozgu koji je blizu mobitelu.

“Ne znamo je li ovo štetno ili bi moglo imati i neke potencijalno korisne učinke. Jednostavno ne znamo o čemu je riječ”, rekla je voditeljica ovog istraživanja dr. Nora Volkow za HealthDay, prenosi Mashable.

Potencijalno korisni učinci? Pa da! Naučnici su tokom jedne godine pratili 47 ljudi koji su koristili mobitele, a istraživanje je pokazalo da je metabolizam mozga na ograničenim dijelovima koji su najbliži anteni bio sedam posto brži tokom 50-minutnog poziva. Dakle, mobiteli pojačavaju aktivnost mozga. Točnije govoreći, podižu razinu glukoze u krvi. Ne zvuči tako loše kada se to ovako objasni, zar ne?

Drugim riječima, ‘gađanje’ mozga usmjerenim radiovalovima može biti mentalni ekvivalent odlasku u teretanu. Razina glukoze raste i kad je riječ o bilo kojoj kompleksnijoj aktivnosti mozga. Za uporedbu, sedampostotno povećanje brzine metabolizma je manje nego količina energije koja je potrebna mozgu za obradu slika koje gledate očima.

Ipak, znamo i da dugoročne posljedice korištenja mobitela mogu biti prilično zastrašujuće. Stanice tumora također traže mnogo glukoze. Ali, to može biti i slučajnost. Naime, kako piše Ars Technica, u biologiji u ovom trenutku nije poznat nikakav mehanizam koji bi niskoenergetsko zračenje dugim valnim duljinama povezao s nastankom raka. U velikom istraživanju kojim je obuhvaćeno 13 nacija i koje je počelo 2000. godine još nije pronađen nikakav dokaz povezanosti. Korisnici mobitela, nauka je na vašoj strani! Za sada.

Ipak, nešto trebate imati na umu, a to je da o mozgu znamo vrlo malo, pa čak i o korištenju mobitela. Za konačan odgovor bit će potrebne decenije istraživanja. Već ste možda od nekog čuli da ga boli glava od čestog korištenja mobitela i slične priče. Možda je i u pravu, a možda je samo hipohondar. Možda mobiteli na svaki mozak djeluju različito. U ovom trenutku, nažalost, nema pouzdanog i definitivnog odgovora.

Mobiteli su vrlo unosan biznis. Globalno tržište mobitela trebalo bi, prema nedavnim procjenama tvrtke MarketsandMarkets, do 2015. godine dosegnuti vrijednost od gotovo 350 milijardi dolara. Nekoć je, primjerice, duhanska industrija bila tako propulzivna. No, trebalo joj je gotovo 50 godina da konačno prizna da je pušenje štetno.

No, ako ste zabrinuti možete slijediti primjer dr. Volkow, koja je rekla da je počela koristiti slušalice od pet dolara, tako da više ne mora držati mobitel na uhu.

“Možda na kraju krajeva mobiteli i nisu štetni”, rekla je. “Ali, to je samo pet dolara.”

cure.ba

Komentari

komentara