Zdravlje

Omer Sušić umro zbog greške – "Trebali su ga spasiti, a upropastili su ga"

Napisao admin

Omer Sušić (55) umro je nakon što su mu doktori u trbuhu ostavili rastezaljku. Zadnjim snagama je čekao suprugu, suza mu je kliznula niz lice, oprostili su se.


Omer Sušić (Foto: 24sata.hr)

Unuci, blizanci Anđela i Ante, stari samo 15-mjeseci nisu ga imali priliku dobro upoznati. Ali kad im mama pokaže njegovu fotografiju, upiru prstićima i, nesvjesni da ga više nema, uglas uzvikuju “dida”.

– Došao je doktorima da ga spase, a oni su ga upropastili. Želim da se piše u tome iako znam da mi to tatu neće vratiti, ali možda tako nekome drugome spasimo život. Bilo mi je grozno kad su u bolnici rekli da se takve stvari u svijetu stalno događaju, kao da bi nas to trebalo utješiti. Moramo vjerovati doktorima jer nemamo drugog izbora, ali s kojim optimizmom da im vodim djecu nakon ovoga što se dogodilo mom ocu – ispričala je Irena Čičak (32) iz Ivanić Grada (Hrvatske) čijem su ocu Omeru Sušiću (55) doktori tokom operacije u sisačkoj bolnici u trbušnoj šupljini ostavili 26 centimetara dugu metalnu rastezaljku. Bilo je to u januaru nakon što je kamion naletio na njegov kran i teško ga povrijedio.

Nesretni je čovjek s medicinskim instrumentom u utrobi živio čak 67 dana. Trpio je nepodnošljive bolove, a doktori su ga uvjeravali da je to normalno nakon operacije. Strano tijelo uništavalo mu je utrobu. Na kraju je oslabio, dobio trovanje krvi i prije mjesec dana završio u bolnici, iz koje nije ni izašao. Preminuo je predvečer u subotu. Kći Irena bila je kod njega u bolnici na Veliki četvrtak, bio mu je rođendan. Tad je zadnji put komunicirala s ocem iako ga je vidjela i poslije, ali bio je u vrlo teškom stanju.

– Tog četvrtka je imao masku za kisik. Bio je izgubljen i dezorijentiran. Strašno je smršavio jer mjesec dana nije jeo. Pokušavali su mu infuzijom i proteinima vratiti energiju, ali nisu uspjeli. Vidjela sam da je htio pričati, htio mi je nešto reći, ali nije mogao. Bio je jako umoran. Mazila sam ga, namještala mu frizuru. Klimnuo je, a ja sam mu rekla da se odmara. Tad smo se zadnji put pogledali u oči, ali tad nisam znala da je to zadnji put. Zaspao je, a ja sam ga i dalje mazila – nastavila je Irena grleći 15-mjesečne blizance Anđelu i Antu.

Dodala je da ne želi da djeca vide suze pa plače kad je sama. Osjeća, kaže, da je njezin otac poživio do subote samo da bi zadnji put mogao vidjeti njezinu majku, suprugu Mariju.

– Čini mi se da ju je čekao kao da se želio pozdraviti s njom zadnji put. Bile smo zajedno kod njega. Držala sam ga za ruku. Doktori su rekli da nas čuje. Vidjela sam suzu koja mu je kliznula iz oka – prisjetila se.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je sućut obitelji Omera Sušića. Rekao je kako je ministarstvo obavilo nadzor u sisačkoj bolnici i prikupilo dokumentaciju. Poslali su je Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori medicinskih sestara kako bi utvrdili je li odgovornost samo liječnička ili i sestara koje su bile na operaciji.

Ministar je komentirao i slučaj u Općoj bolnici Nova Gradiška. Kaže da je zatražio izvješće o cijeloj situaciji te da u novogradišku bolnicu dolazi inspekcija kako bi se tačno utvrdilo što se dogodilo.

24sata.hr

Komentari

komentara