Zdravlje

Pomažu kod problema sa želucem – Jeste li znali koliko su dinje ljekovite?

Napisao admin

Za koju god sortu dinje da se opredjelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane.


Dinja (foto: cure.ba)

Baš kao i lubenica, dinja svoje porijeklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svijetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.

Ipak, ma koliko ih svi voljeli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja djeluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvježava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom ljeta drži dijetu.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intezivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

telegraf.rs

Komentari

komentara