Zdravlje

Zdravlje i ljepota – 5 prednosti sjemenki lana!

Napisao admin

Sjemenke lana sadrže jako puno pozitivnih strana za naše zdravlje i ljepotu. To sjeme se koristi od davnina, preko drevnih civilizacija i kultura. Arheološki dokazi ukazuju na to da su se sjemenke lana koristile još od vremena vladanja kraljice Nefertiti u Egiptu. U nastavku pogledajte nekoliko prednosti sjemenki lana.


Sjemenke lana (foto: ljepota.ba)

1. Ljekoviti dodatak

To sjeme se osim u prehrambene svrhe, koristi i kao ljekoviti dodatak. Lan je poznat po svojim svojstvima koja smanjuju holesterol. Laneno sjeme, ako konzumirate svakodnevno, zajedno sa vodom, možete osigurati potrebne količine vlakana kako bi vaš probavni sistem dobro radio.

2. Omega-3 masne kiseline

Najboljia stvar koju vam nekoliko kašika lanenog sjemena može dati jesu omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline su općenito prisutne u ribljem ulju. Ako ribu jedete rijetko onda su lanene sjemenke odlična zamjena za nju.

3. Linoleinska kiselina

Laneno sjeme sadrži i linoleinsku kiselinu, koja pomaže u smanjenju upala koje uzrokuju hronične bolesti srca, artritis, dijabetes, astmu i dr.

4. Snižava holesterol

Velika količina vlakana u lanenim sjemenkama je odgovorna za snižavanje holesterola. Visoke količine vlakana će vam pomoći da se osjećate puni, tako da ćete manje jesti, a vaš šećer u krvi će se stabilizirati.

5. Biljni estrogen

Lanene sjemenke sadrže lignane (biljni estrogen), koji promiču plodnost, smanjuju rizik od raka dojke i smanjuju simptome menopauze.

ljepota.ba

Komentari

komentara