Zdravlje

SIMPTOMI KOJI POKAZUJU DA ĆETE USKORO UĆI U MENOPAUZU: Šta se dešava u tijelu kad estrogen počne da opada

Napisao H. H.

Žene ne smeju da ignorišu ove simptome ulaska u menopauzu!

Perimenopauza ili predmenopauza predstavlja period u kojem se telo priprema za period neplodnosti (menopauza), a evo koji se simptomi javljaju kod većine žena, piše “Lepa i srećna”

U perimenopauzi jajnici proizvode manje estrogena, a ovaj period se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a neka istraživanja pokazuju da žene pušači ulaze u menopauzu nekoliko godina ranije. Simptomi koji ukazuju na predmenopauzu su: talasi vrućine, crvenilo u licu i pojačano znojenje, često se osećate umorno i pospano, brzo menjate raspoloženja, neredovna menstruacija, oslabljena kognitivna funkcija, znojite se tokom noći, želja za se*som slabi, javljaju se bol u zglobovima i mišićima, kao i problemi sa mokrenjem i stalno ste gladni.

Stručnjaci ističu da mnoge žene nepripremljene ulaze u menopauzu, a često dolazi i do gubitka samopouzdanja zbog promena u izgledu. Kod nekih žena menja se koža, kosa počinje da opada, dok se neke drastično ugoje, zato je važno da na vreme reagujete na simptome i razgovarate sa stručnim licima. Postoje određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi koji mogu ublažiti simptome menopauze, ali važno je da se konsultujete sa lekarom i saznate kako da najbolje regulišete lučenje hormona

Komentari

komentara