Zdravlje

Lomite prste i pucketate vratom? Prestanite i to odmah!

Prsti - Novi.ba
Napisao H. H.

Postoje brojni razlozi zbog kojih to nije dobro.

Koliko vam često padne na pamet u danu da stisnete svoje prste palcem, kao da ih ‘lomite’? Ako vam “lomljenje” prstiju pruža osjećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa koji se nakupe u mazivnom tkivu oko zglobova.

Navika koju vjerovatno imate godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je rasprostranjeno mišljenje da to uzrokuje artritis, ljekar Aleks Foksman s Instituta Beveri Hils to poriče, ali tvrdi, postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama i češće im otiču. Ako je “lomljenje” praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože te da su posljedice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava doktorka Pamela Arsov.

Ipak, “pucketanjem” vratom, pomjerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onoga koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje ‘zapinje’ pa zbog toga pucketanje želite da ponovite. Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može uzrokovati istezanje tetiva i slabljenje funkcije što onemogućava pravilno držanje glave i to može uzrokovati bolna stanja, ali i druge zdravstvene probleme, piše “Večernji“.

Komentari

komentara