Kuća i hrana Zdravlje

Čuvari vašeg zdravlja – Ovo su najbolji čistači vazduha u kući

Napisao admin

Da biste svojoj porodici obezbijedili da normalno diše, trebaće vam samo nekoliko lijepih biljaka.


biljka (foto:cure.ba)

Čuvari vašeg zdravlja

Da biste i svom domu udisali čist vazduh, nabavite nekoliko sobnih biljaka. Neke od njih čak i apsorbuju zračenje koje emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu štetne hemijske supstance iz boja, lakova i sredstava za čišćenje.

Fikus

Traži svjetlost, ali ne podnosi promaju ni nagle promjene temperature. U ljetnom periodu na svakih osam dana prebrišite mu lišće krpom namočenom u mlaku vodu. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugalj-dioksida, ugalj-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u bojama i lakovima.

Dracena

Prija joj svjetlost, ali ne i direktno sunce. Nipošto je ne držite na promaji jer će brzo ostati bez većine listova. Redovno je tuširajte, pa će lijepo napredovati. Dracena je nezamenljiv prečišćivač vazduha pošto smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih materija iz sredstava za čišćenje, razređivača i dezodoranasa.

Paprat

Zahtijeva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore. Često je prskajte ustajalom vodom i đubrite na tri mjeseca. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz namještaja, ljepka, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavjesa.

Kaktus

Lako se gaji i dobro napreduje, ne traže svjetlo ni posebnu njegu, pa opstaje i kod onih koji nemaju mnogo vremena da se posvećuju biljkama. Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.

Aloja

Zaliva se jednom nedjeljno i ne voli da bude direktno na suncu. Aloja smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora, mikrotalasnih pećnica i mobilnih telefona.

Kurir

Komentari

komentara