Zdravlje

Na listi najzdravijih namirnica – 5 super moći grickalice koju morate češće jesti

Napisao admin

Na listi najzdravijih namirnica najčešće pronalazimo koštunjavo voće od kojeg su najpopularniji orasi i bademi, pri čemu je njihov 'rođak' pistacijo nepravedno zanemaren. Mali zeleni plod naime moćan je saveznik u ubrzavanju metabolizma, veliki neprijatelj lošeg holesterola i značajan pomagač u usporavanju starenja.


pistacije (foto:cure.ba)

Mali zeleni plod skriven ispod tvrde uvijek napola otvorene ljuske u sebi krije prave male tajne za naše zdravlje zbog čega bi pistacijo valjalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

1. Konzumiranje pistacija za samo nekoliko nedjelja snižava loš holesterol do 20 posto, za što je odgovorna velika količina antioksidansa luteina kojom mali zeleni plod obiluje.

Naime antioksidansi sprječavaju prodiranje holesterola do stjenki krvnih žila, a time i uzrokovanje upale.

2. Pistacijo je odličan izvor vlakana, u samo 100 grama nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprječavaju rak crijeva.

3. E vitamin štiti od određenih oblika raka, a pistacijo obiluje gama- tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto. 68 grama pistacija dnevno izvrsna je preventiva zloćudnoj bolesti

4. Da pistacijo povećava seksualnu moć muškaraca pokazala je jedna studija tokom koje je dokazano kako svakodnevna konzumacija pistacija povećava seksualnu moć muškaraca za čak 51 posto za što su odgovorne esencijalne masne kiseline. One naime pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

5. Pistacijo je rekorder među orašastim proizvodima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu ćelija tijela i zbog kojih je pistacijo prozvan prirodnim botoksom. Pet do deset pistacija dnevno preporučuje se u borbi protiv bora.

Savjet: Budući da 10 dkg pistacija sadrži čak 542 kalorije ovu ovu grickalicu valja konzumirati s mjerom. U tomu će vam pomoći jednostavn trik: prilikom kupovine uvijek birajte neočišćene pistacije jer ćete prilikom otvaranja svakog ploda imati vizualni znak koliko ste ih već pojeli.

Zadovoljna

Komentari

komentara