Zdravlje

Neobjašnjiva bol, krvarenje: Simptomi raka mjehura koje svaka žena mora znati

Napisao A. K.

Preventivne mjere usmjerene su na prestanak pušenja. Veliki broj istraživanja ukazuje da pušaći dva do tri puta češće obolijevaju nego nepušači.

Karcinom mokraćnog mjehura najčešća je maligna bolest mokraćnog sustava. Ne predstavlja jednu, već spektar bolesti koje uključuju površinsku, invazivnu te metastatsku bolest od kojih svaka ima drugačije kliničko ponašanje, prognozu i liječenje, piše “Ordinacija“.

Od faktora rizika najvažnije je pušenje. „Smatra se da je 30-40 posto svih karcinoma mokraćnog mjehura u direktnoj vez s pušenjem. U dimu cigarete nađeno je preko 50 štetnih spojeva koji potiču stvaranja tumora, a najvažniji su amini i katran.“ Pojasnio je dr. mr.sc Antonio Plešnar dr. med, spec.urolog za portal Ordinacija.hr te dodao kako učestale urinarne infekcije bilo bakterijama ili virusima, kao i česta zračenja mogu dovesti do pojave tumora.

Ako ste redovni kada su u pitanju pregledi dojki, papa test i pregledi kože, vjerojatno preskačete pregled mokraćnog mjehura… Iako se češće događa muškarcima nego ženama koji su stariji od 65 godina, simptome raka mjehura bi ipak trebali znati. Evo koji su najčešći;

1. KRV U MOKRAĆI

Ovo je možda i prvi simptom raka mjehura, i žene će ga lako previdjeti jer je obično bezbolan i može se pojaviti svakih par mjeseci. Mnoge ga žene zamijene za simptom menopauze ili menstrualnog krvarenja. Krv u urinu ne znači uvijek i rak, ali je važno posjetiti liječnika ako se javi.


2. SIMPTOMI UPALE

Ovo je simptom koje žene često smatraju običnom upalom jer se javlja i u tom slučaju. „ Pacijenti mogu doživjeti češću potrebu za hitnim mokrenjem, bol ili curenje mokraće.“, pojašnjava dr. Susan Constantino, specijalist onkolog iz Orlanda.

3. NEOBJAŠNJIVA BOL

Bol se često veže na već uznapredovali stadij raka i može se javiti na području abdomena ili stidne kosti. Može se javiti i u kostima – ako se on proširio. Ako ste osjetili bol, javite se liječniku a posebno ako se javlja uz simptome upale mjehura.

4. GUBITAK APETITA

Gubitak apetita je uobičajen simptom raka, a rak mjehura nije iznimka. Ako se rak proširio, možete osjećati slabost i primjetno gubiti kilograme. Naravno, gubitak kilograma može biti posljedica raznih stanja pa ne paničarite, ali ako se situacija iz neobjašnjivog razloga ne poboljšava, razgovarajte s liječnikom.

Komentari

komentara