Zdravlje

OPREZ! Ako imate OVE SIMPTOME, u roku od 30 dana PRIJETI VAM INFARKT!

Napisao H. H.

Vjerovali ili ne, ali muškarci i žene imaju sasvim suprotne simptome srčanih bolesti. Kod žena se neki simptomi pojave čak trideset dana prije srčanog udara.

Prvi od simptoma koji može upućivati na opasnost od srčanog udara je kratak dah. Žene koje teško dolaze do daha nalaze se pod ogromnim rizikom od srčanog udara. Stvar je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog. Pa tako, kad srce dobija manje krvi, samim tim i pluća raspolažu s manje kisika, a posljedica svega toga je otežano disanje, piše “Dnevno“…

Drugi simptom je osjećaj slabosti u mišićima. Smanjen protok krvi dovodi do toga da čitavo tijelo pati od manjka kisika. Cirkulacija krvi je sve lošija, tako da mišići ne mogu normalno raditi.

Treći simptom na koji trebate obratiti pažnju je hladan znoj. Ako vas iz neobjašnjivih razloga uhvati vrtoglavica ili oblije hladan znoj, sasvim je moguće da se nalazite u predinfarktnom stanju. Ovaj simptom naročito je izražen kad osoba naglo ustane, jer je krv ne uspijeva na vrijeme stići do mozga.

Četvrti simptom je stezanje u grudima. Što se koronarna arterija više sužava, onemogućavajući normalan protvok krvi, to se pojačava “žiganje” u predjelu grudi. S vremenom, počinju probadanja, a zatim i bol.

Komentari

komentara