Zdravlje

9 simptoma MENINGITISA na koji roditelji moraju da odmah reaguju

Napisao H. H.

Meningitis je bolest povezana sa upalom zaštitnih ovojnica koje se nalaze oko mozga i kičmene moždine. Etiologija ove bolesti se može razlikovati, ali su simptomi različitih tipova obično isti.

Djeca su najugroženija kada je ova bolest u pitanju. Zbog toga smo pripremili podsjetnik za roditelje kako da prepoznaju meningitis i na koje simptome moraju naročito da obrate pažnju.

1. Iznenadna temperatura

Jedan od simptoma meningitisa jeste temperatura koja iznenada počinje. Dijete počinje da se trese i žali se da mu je hladno. Temperatura bolesne osobe veoma brzo raste i teško se spušta. Ipak, kako je ovo simptom povezan sa mnogim drugim stanjima, treba obratiti pažnju na sve promjene u stanju djeteta, prenosi “Fokuzz“…

2. Jaka glavobolja

Glavobolje uzrokovane meningitisom ne samo da su jake, nego su nepodnošljive. Takođe, pacijent može da osjeća i bol u vratu, ali zbog razorne glavobolje na to neće ni obratiti pažnju. Otečene fontanele mogu biti ozbiljan znak meningitisa kod novorođenih beba.

3. Dupla slika

Osoba koja ima meningitis ne može da fokusira vid već vidi duple slike.

4. Bol u stomaku, mučnina i povraćanje

Osoba koja pati od meningitisa gubi želju za hranom. Ovo se dešava zbog konstantne mučnine praćene bolom u stomaku i povraćanjem.

5. Osjetljivost na svjetlo

Još jedan simptom meningitisa je strah od jarkog svjetla. Svjetlo pojačava mučninu i glavobolju koju dijete osjeća.

6. Ukočenost potiljačnih mišića

Dijete koje pati od meningitisa prepoznaćete po karakterističnoj pozi: leži na strani sa zabačenom glavom i savijenim nogama. Napori da ispravi vrat su uzaludni.

7. Savijanje nogu

Čak i ako ste uspjeli da savijete glavu djeteta ka grudima, ono će refleksno savijati noge u koljenima. Ova pojava se naziva Brudžinski znak. Postoji i Kernigov znak kada bolesnik ne može da ispravi jednu nogu kada je ona podignuta do 90°.

8. Svrab kože koji ne prolazi

Svrab kože je često povezan sa meningitisom. Ovaj test će vam pomoći da razlikujete običan svrab od svraba povezanog sa meningitisom. Uzmite čistu čašu, stavite je na kožu koja svrbi i pritisnite kožu dok ne poblijedi. Ako i osip izblijedi sa okolnom kožom, osoba nema meningitis. Ako osip ne nestane, potražite medicinsku pomoć.

9. Šta da radite?

Meningitis je ozbiljna bolest, pa ako primijetite neki od ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć. Bolesnoj osobi obezbjedite mir, tišinu i mrak u sobi dok doktor ne stigne. Obavijestite doktora o svim simptomima. Efikasno liječenje meningitisa moguće je samo u bolnici.

Komentari

komentara