Zdravlje

ISTRAŽIVANJE – Kofein opasan poput alkohola?

Napisao admin

Istraživanje provedeno od strane, koga drugog nego američkih naučnika, pokazala je kako predoziranje energetskim pićima može imati iste efekte na vozače kao i alkohol.


energetsko piće (foto:cure.ba)

Naime, vozači koji piju veće količine energentskih pića kako bi ostali budnima, su prema rezultatima tog istraživanja, jednako opasni poput onih koji za upravljač sjednu s povišenom razinom alkohola u krvi.

Razlog tome je kofein kojega u energetskim pićima ima na pretek, a koji u većim količinama može uzrokovati grčenje mišića, nepravilan ili ubrzan rad srca te pomanjkanje koncentracije. Drugim riječima, simptomi su slični onima u pijanom stanju. 

Svakako valja spomenuti i pretjeranu sigurnost vozača koji pod utjecajem ovakvih pića, nakon prvotno stečene energije, zbog pretjerivanja i velikog napora za organizam vrlo brzo mogu osjetiti još veći umor. Recimo i kako dodatno konzumiranje pića s kofeinom, prema riječima znanstvenika, nema isti utjecaj na tijelo kao prvo, pa stoga ponavljanje procedure “ne pali”. Dakle, ništa ne može zamijeniti pravi odmor.

vijesti.ba

Komentari

komentara