Zdravlje

Tužni ste? Možda ste pod utjecajem ljetne depresije…

Napisao H. H.

Život je ljepši, školski su praznici, pred nama je ljetovanje na omiljenoj plaži… No, ispostavlja se da ljeto ipak ne znači zabavu i veselje za svaku osobu.

Sasvim sigurno ste čuli za sezonski afektivni poremećaj (SAD) koji se smatra oblikom depresije te je vrlo učestao. Iako se najčešće javlja tijekom zime, moguće je da će vas “napasti” tuga i ljeti, a znanstvenici su procijenili kako u Americi od ljetne tuge pati oko 10 posto stanovnika.

Dr. Ian Cook ističe da neke studije pokazuju da je u zemljama u blizini ekvatora, primjerice u Indiji, ljetna depresija češća nego zimska.

Zašto osjećaj tuge usred ljeta?

Zašto se događa ljudima, nije do kraja razriješeno, ali dokazi koji postoje upućuju na to da se promjenom vremena, više sunčanih sati i topline, mijenja i naš bioritam te utječe na naše raspoloženje.

Dok osobe koje pate od zimske depresije osjećaju umor, žele više sna te su često gladni, oni koje dotakne ljetna tuga osjećaju upravo suprotno – mući ih nesanica te gubitak apetita. Javlja se i osjećaj anksioznosti te nervoze.

Jako svjetlo, veći problemi

Previše sunca pojačava lučenje melatonina, hormona koji utječe na regulaciju sna, a neki ga nazivaju vampirom hormona jer “izlazi” samo noću. Čak i kratki posjet toaletu tijekom noći uz paljenje svjetla može pauzirati njegovu produkciju. Duži dani znače manju proizvodnju ovog hormona. Uz sve to, vrućina je važan faktor koji ljude čini nervoznima i oko sitnica.

“Ja to ne bih nazvala depresijom, prije bi se moglo raditi o osjećaju tuge i nezadovoljstva. Smatram da se radi o činjenici da tijekom ljeta imamo puno više slobodnog vremena nego smo navikli te stignemo više razmišljati o sebi, o željama, propustima, razočaranjima, što osobu može učiniti tužnom. Također, partneri puno više vremena provode zajedno pa može doći do nesuglasica u ljubavnom odnosu ili obitelji. ” smatra psihologinja Kristina Bačkonja

Ko može patiti od ljetne depresije?

Određene su osobe sklonije:

Žene: Žene se češće žale na probeme ove vrste, ali muškarci prijavljuju ozbiljnije simptome

Nasljeđe: Ako u obitelji imate osobu koja pati od određenih poremećaja ponašanja, vjerojatnije je da će i vas pogoditi.

Život blizu Ekvadora: New York Times je objavio rezultate istraživanja u kojem stoji kako su osobe koje žive blizu ovog područja sklonije osjećati tugu tijekom ljeta.

Stručnjaci se slažu kako si pomoći možete tako da provodite više vremena u zamračenim i hladnim prostorima te, ukoliko se osjećate izrazito loše, sa nekim i porazgovarate o tome.

Komentari

komentara