Zdravlje

Šest “tehnika” za ubrzavanje probave

Napisao H. H.

Osjećate pritisak u crijevima i poriv za velikom nuždom, ali ništa se ne događa, a vi uskoro morate izaći iz kuće ili s posla? Ne brinite, donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete brzinski pokrenuti probavu.

Kafa, čaj ili čaša tople vode – bilo koja topla tekućina pomaže u toj situaciji zato što u crijevima djeluje kao vazodilator tj. proširuje krvne žile, poboljšava protok krvi i tako pokreće probavni sistem.

Pokrenite se

Nipošto nemojte sjediti i nervozno razmišljati o tome kako ne možete obaviti veliku nuždu. Obavite nešto u svom domu, napravite nekoliko dinamičnih rastezanja, malo hodajte po stepenicama ako ih imate u blizini i jednostavno se krećite jer će fizička aktivnost također pokrenuti rad crijeva, piše “Zadovoljna“…

Probudite se ranije

Ako želite “natjerati” probavni sistem na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. Nemojte zaboraviti da tijelu treba vremena da probavi hranu i podstakne njezino izbacivanje.

Masirajte perineum

Naučnici sa univerziteta u Los Angelesu ustanovili su da lagani pritisak na perineum (grupa mišića koja obuhvaća područje okolo vaginalnog i analnog otvora, te “drži” trbuh) može omekšati stolicu. Stoga možete pokušati pokrenuti probavu s laganom masažom tog dijela tijela u slučajevima težeg zatvora kada ni jedan od ranije navedenih savjeta ne pomaže.

Jedite hranu s puno vlakana

U prehranu na svakodnevnoj bazi uvedite namirnice bogate vlaknima jer one znatno poboljšavaju probavu. Cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mekinje mogu biti idealan odabir za jutro. U ručak ubacite brokulu, tikvice, zeleno lisnato povrće i mahune, a za desert jedite jabuke i kruške s korom jer se u njoj nalazi najveći udio vlakana.

Joga poza Ardha-Matsyendrasana (okretanje kičme u sjedećem položaju)

Prvo kleknite i zatim se lagano spustite tj. sjednite na pod s desne strane stopala. Zatim lijevu nogu i lijevo stopalo postavite s vanjske strane desnog koljena, a desnom rukom primite lijevo koljeno. Ovaj položaj stimuliše kompletan probavni sistem i pomaže crijevima da se pokrenu.

Komentari

komentara