Zdravlje

BUDITE ISPUNJENE… – 14 prijedloga kako da se osjećate bolje

Napisao admin

Neka vaš dom postane oaza sreće i energije, a vi se osjećajte potpuno ispunjeno u svakom trenutku koji provedete kod kuće…


sreća (foto:cure.ba)

1. Počnite dan na najbolji način 

Pomorandže, avokado i koštunjavo voće prirodini su saveznici protiv stresa. Sušene kajsije pune su magnezijuma i takođe povoljno utiču na opuštanje mišića i smanjivanje stresa. Za doručak, uz voće priprmite i musli od žitarica bogatih ugljenim hidratima koji stimulišu mozak na proizdovdnju serotonina, hormona sreće. Dodajte u činiju i bademe koji su odličan izvor vitamina E sa antioksidantskim dejstvom.

2. Neka vas opuste zvučni talasi 

Muzika koja ima ritam 60 udaraca u minutu djeluje umirujuće na srce. Ako se melodije ponavljaju, vaši osjećaji se bude i dolazi do opuštanja. Zato ubacite u plejer CD sa ambijentalnom muzikom sa zvukovima iz prirode, klasičnom, naročito Mocartovim kompozicijama ili čuvenu liverpulsku četvorku, Bitlse.

3. Pišite o negativnim emocijama 

Zapisivanje najdubljih osjećanja i najiskrenijih misli poboljšava zdravlje. Ne morate pisati dnevnik u klasičnom smislu, dovoljno je da jednom mjesečno zapišete nekoliko rečenica, pozitivnu misao ili pjesmu koja vam se mota po glavi. Istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da zabilješkom svoja osjećanja na papir aktiviramo deo mozga zadužen za stišavanje negativnih emocija i njihovu kontrolu. To olakšava nošenje sa stresom i napetim situacijama, pa nas čini opuštenijima. Kako pretakanje osjećanja u reči pomaže, pisanje pisama koja nikada nećete poslati uopšte nije smješan čin, jer je ponekad nešto vrlo teško ili neprikladno izreći.

4. Zimska bašta 

Briga o biljkama i cvijeću ublažava stres. Zahvaljujući bojama, oblicima i mirisima, vrt podstiče unutrašnji mir i ravnotežu. Nije vam potrebno dvorište, malu zelenu oazu možete napraviti i u stanu ili na terasi. Kada ste nervozni i napeti posvetite se svojoj bašti, aranžirajte, presađujte okopavajte. Isprljajte ruke poput deteta i postignite dečiju bezbrižnost.

5. Uživajte u sitnicama 

Obraćajte pažnju na male stvari. Nemojte zatupljivati vaša čula gledanjem televizije po više sati. Umjesto toga uživajte u mirisu domaćih kolača ili cvijeća, uzmite bojice u ruke, zasvirajte nešto, dodirujte sitnice koje vas okružuju, zaplovite u brodu zvanom mašta.

6. Prelistavajte prošlost 

Fotografije koje vam mame osmijeh zaslužuju posebno mjesto. One koje vas podsjećaju na vesele događaje i drage osobe stavite u ram i neka vam uvijek budu u vidokrugu.

7. Dišite 

Vježbe disanja samo deset minuta dnevno poboljšavaju protok energije u telu i ublažavaju stres. Lagano dišite kroz nos osam sekundi tako da vam se stomak širi.

cure.ba

Komentari

komentara