Magazin

Istraživanje – Agresija u saobraćaju: 300.000 vozača tuklo bi se na cesti

Napisao admin

Sedam od deset vozača agresivnije je za volanom, nego u nekoj drugoj situaciji. Upiremo prstom u tuđe greške, a nismo svjesni vlastitih.


Vozač (Foto: Cure.ba)

Jedan od dva vozača više ne uživa u vožnji – pod prijetnjom bezrazložnog izlijeva bijesa drugih vozača. Štoviše, jedan od tri vozača očekuje da će ga neko napasti dok je u autu. Pokazalo je to nedavno istraživanje firme Continental Tyres u Velikoj Britaniji. Zabrinutost da će se neko nad njima na cesti iživljavati pokazala se opravdanom, jer provedena je studija pokazala da je čak 15 posto vozača – odnosno pet miliona vozača na području obuhvaćenom studijom – spremno izaći iz automobila. Prevedeno na naše okvire, čak 300.000 vozača izašlo bi iz automobila te se svađalo ili tuklo s drugim vozačem. Zato Continental Tyres vozače pokušava potaknuti da posegnu za uljudnijim metodama vožnje i ophođenja prema drugim vozačima. Jer, ne svodi se ovdje problem ‘samo’ na agresiju jednog vozača prema drugome. Kad se vozač osjeća ugrožen, ili je ljut, pada mu koncentracija i veća je mogućnost da će izazvati nesreću.

Ista je studija pokazala i da je sedam od deset vozača agresivnije za volanom, nego u bilo kojoj drugoj situaciji. Kad govorimo o vozačima na koje se sručila agresija drugog vozača, njih 40 posto je ljuto, 28 posto ih je potreseno, a gotovo svaki četvrti (22 posto) osjeća se osvetoljubivo.

– Kad vozimo, lišeni smo mnogih normalnih kanala komunikacije, poput izraza lica ili govora tijela. Zato je veća vjerojatnost da ćemo nečije ponašanje pogrešno protumačiti i doživjeti ga agresivno – objašnjava dr. Mark Sullman, stručnjak za ponašanje vozača na Cranfield univerzitetu, te savjetuje: – Ne dopustite bijesu da vas ponese, riješite situaciju na pozitivan način. Svi griješimo.

To je istina. Upiremo prstom u tuđe greške, a nismo svjesni vlastitih. Od deset vozača, više od četvorice (41 posto) priznalo je da mogu biti ljuti vozači, dok ih je 15 posto već izašlo iz automobila kako bi se sukobili s drugim vozačem.

Ignorišite tuđu agresiju i ne budite sebični

1. Ne odgovarajte na agresivne ispade drugog vozača; ignorišite ga

2. Ne isplati se riskirati štetu na vlastitom autu da drugom vozaču dokažete da imate prednost

3. Ako vas drugi vozač pokušava stjerati s ceste ili vam se vozi preblizu, odmaknite se od njega, dozvolite da vas pretekne

4. Nađite način da se ispričate drugom vozaču ako ste pogriješili; gestom mu pokažite da vam je žao

5. Ako drugi vozač signalizira da želi promijeniti traku i ubaciti se ispred vas, usporite i pustite ga, nemojte ubrzavati

22 posto vozača želi se na neki način osvetiti vozaču za kojega smatraju da na cesti nije postupio kako je trebalo, odnosno da ih je uvrijedio postupkom ili gestom.

41 posto vozača priznalo je mogućnost ljutnje. Najčešći okidači bijesa su preticanje, ‘blicanje’, gestikuliranje, naglo ubrzavanje, pa naglo kočenje, kao i nervozno trubljenje.

cure.ba

Komentari

komentara